România a atins un stoc de 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane, echivalentul a peste 88% din capacitatea totală de stocare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. Acest progres vine în contextul în care directivele europene impun ca țara să aibă depozitele pline în proporție de 85% până la 1 septembrie, conform Regulamentului de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene.

Conform regulamentului, România trebuia să atingă 65% din capacitatea de stocare până la 1 iulie și 85% până la 1 septembrie. De asemenea, până la 1 noiembrie, obiectivul este de 90% din capacitatea totală, ceea ce România este pe cale să atingă în câteva zile. Ministrul Burduja a subliniat că stocarea va continua până la atingerea capacității maxime de 100%, și chiar mai mult, așa cum s-a realizat și anul trecut.

Stocarea gazelor naturale devine cu atât mai crucială în contextul anunțului Ucrainei de a nu prelungi contractul de tranzit pentru gazele rusești pe teritoriul său. Această situație subliniază importanța asigurării resurselor necesare pentru iarnă, atât pentru România, cât și pentru a răspunde eventualelor cereri de sprijin din partea Republicii Moldova.

În plus, ministrul Energiei a anunțat că se lucrează la un act normativ ce vizează măsuri pentru siguranța și securitatea în funcționarea Sistemului electroenergetic național, precum și pentru realizarea stocurilor de siguranță în ceea ce privește combustibilii și rezervele de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Burduja a afirmat că ministerul adoptă o abordare preventivă pentru a asigura o trecere fără probleme prin iarna viitoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews