România a produc cu 15% mai mult vin decât în 2022! Ne clasăm pe al șasele loc în topul producătorilor de vin din Europa

ciocnire-pahare-vin-1200×800-1
Tudor Teodora

În 2023, România a produs 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în anul anterior și cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani, poziționându-se pe locul șase în topul producătorilor de vin din Europa. 

”Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV), 2023 a fost un an dificil pentru industria vinului cu o scădere a producţiei până la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 60 de ani”, potrivit datelor colectate de OIV și analizate de Wines of Romania, platforma dedicată exclusiv promovării vinului românesc. Aceasta arată că printre putinele state care au produs mai mult vin decât în 2022 se află și România, aceasta înregistrând a patra cea mai mare creștere a volumului. 

Potrivit OIV, în 2023, România a produs 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu o creștere de 15% mai mult decât în 2022 și cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani, obținând, astfel, poziția de al șaselea cel mai mare producător de vin european. Pe plan global, creșteri de volume au înregistrat și Statele Unite (25,5 milioane de hl, cu o creștere de 12% comparativ cu 2022), Portugalia (7,4 milioane de hl, +8%) și Germania (9 milioane hl, +1%).

Producția de vin din emisfera sudică a avut de suferit grav din pricina condițiilor climatice, a secetei și a bolilor din vie, însă și în Europa s-au înregistrat câteva scăderi bruște ale volumelor de vin produse. În mod special au fost afectate Grecia (-50%), Croația (-46%), Georgia (-28%), Spania (-19%), Italia (-13%) şi Moldova (-10%). În emisfera sudică, unde cifrele au o mai mare acurateţe, dat fiind că recolta a avut loc în primăvară, s-au înregistrat pierderi importante în toate ţările producătoare, în afară de Noua Zeelandă, care a produs cu 14% mai mult: Uruguay şi Argentina au produs cu 29% mai puţin, Australia cu 22%, Chile cu 18%, iar Africa de Sud cu 10%. Per total, producţia globală de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane de hectolitri, cu 7% mai puţin decât anul trecut, reprezentând cea mai redusă cantitate din ultimii 60 de ani.

„Pentru România, ar putea reprezenta o oportunitate importantă, însă nu avem încă maturitatea, relaţiile din piaţă şi nivelul de organizare necesare pentru a profita de acest moment. Creşterea producţiei este, totuşi, o veste bună, deşi previzibilă. Avem încă suprafeţe mari care abia intră pe rod sau care se apropie de maturitate, apar mereu noi producători, producătorii existenţi îşi diversifică şi îşi rafinează oferta – într-un cuvânt, apar semnele de maturizare ale pieţe de vin din România, cel puţin din punct de vedere al producţiei” menționează expertul în vin, Marinela Ardelean, co-organizator al festivalului de vin RO-WINE și fondator al platformei WinesofRomania.com

Conform acesteia, în ceea ce privește consumul de vin, lucrurile stau diferit. Deși în ultimii 10-20 de ani, pe piața internă s-a dezvoltat o comunitate solidă de cunoscători și consumatori de vin avizați, industria încă necesită dezvoltare. 

„Vorbim despre readucerea vinului în rândul alimentelor, ca realitate, nu la nivel declarativ, şi despre o educare a consumatorului către moderaţie şi satisfacţie, despre paharul de vin de la masă, şi nu orice vin, ci unul de calitate, verificat şi conform, nu de vinul bunicului de la ţară”, a completat Marinela Ardelean.

Pentru acest an și pentru anii următori, provocarea principală va rămâne deschiderea piețelor externe. O astfel de scădere a producției la nivel global poate reprezenta o oportunitate pentru România de a își redobândi statutul de producătoare de vin la nivel internațional. 

„Spuneam, în urmă cu 10 ani, că văd România pe podiumul calităţii, alături de Franţa şi Spania, în 2036. Deşi lucrurile se mişcă mai încet decât speram, am în continuare încredere în vinul românesc, în soiurile autohtone şi în calitatea pe care o pot furniza producătorii români de vin”, a adăugat Marinela Ardelean.

În urma estimărilor OIV, Franţa a redevenit cel mai mare producător european de vin, cu 45,8 milioane de hectolitri, o cifră identică cu cea de anul trecut. Australia, o sursă populară de vin pentru pieţele europene, a pierdut peste o cincime din producţie din cauza precipitaţiilor abundente şi a inundaţiilor provocate de La Nina. În America de Sud, Chile, ţară cunoscută pentru raportul foarte bun între calitate şi preţ al vinurilor, a suferit din cauza incendiilor şi a secetei, în timp ce podgoriile din Argentina au fost afectate de grindină și ger. 

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor