logo
RNTV Live

Roberta Anastase, președinte PNL Ploiești: Am avut motive să regret în fiecare zi că l-am susținut pe primarul Andrei Volosevici

pnl_ploiesti
Dumitrescu Vlad

Preşedintele PNL Ploieşti, senatorul Roberta Anastase, a vorbit marți pe larg, în cadrul unei conferințe de presă, despre motivele care au dus la suspendarea primarului Andrei Volosevici din Partidul Național Liberal.


“Primarul Andrei Volosevici este suspendat din partid, cu o listă întreagă de solicitări pe care le avem, care sunt legate în mod special de promisiunile din campania electorală. Dacă înţelege să-şi revină şi să revină la agenda pe care de comun acord am stabilit-o odată cu candidatura dumnealui şi înţelege să respecte ploieştenii şi oamenii cu care lucrează – pentru că şi derapajele verbale, abuzurile, ameninţările trebuie să înceteze, pentru că intră în contradicţie directă cu statutul şi codul de etică al PNL – atunci vom stabili, la evaluarea dumnealui, despre posibilitatea revocării suspendării. Va exista o evaluare, la şase luni de la luarea deciziei, în care vom stabili dacă drumurile noastre vor mai merge în continuare împreună”, a declarat Roberta Anastase.

De altfel, liderul liberalilor ploiești l-a criticat pe șeful executivului ploieștean în termeni foarte duri,reclamând, printre altele, că acesta a manifestat un comportament sfidător și că a pus în pericol proiecte europene de 180 de milioane de euro.

“Dacă ne amintim, fostul primar, Adrian Dobre, a avut la sfârşitul mandatului o conferinţă de presă în care vorbea că s-au semnat până la plecarea lui contracte în valoare de 180 de milioane de euro. Din păcate, sunt licitaţii care nu au fost ridicate nici până în ziua de astăzi. Am intrat în 2023. Dobre nu mai e la Primărie din 2020. Despre ce vorbim? Pe mine mă depăşeşte înţelegerea pentru această incapacitate. Ştiţi bine că pe fonduri europene cofinanţările sunt foarte mici. Ne lamentăm atât, ştim să ne jelim de dimineaţa până seara şi nu suntem în stare să facem nişte lucruri, punctual, pentru acest oraş, pe contracte semnate, deci trecute prin toate furcile caudine de evaluări, răsevaluări şi aşa mai departe. Nu mi se pare logic să nu faci procedurile. Am auzit jelanii de tipul «au crescut preţurile». Ai o ordonanţă de urgenţă în sensul ăsta, fix pentru fonduri europene, care îţi spune că trebuie să-ţi actualizezi preţurile, iar diferenţa o susţine Guvernul României. Am auzit o aberaţie a domnului primar la un moment dat, când spunea «Da’ nu mi-a dat bani Ministerul Dezvoltării». Am vorbit cu ministrul Cseke (n.r. Attila Cseke, ministrul Dezvoltării) în sensul ăsta, mi-a spus, pe principiul trage şi tu un loz, «Faceţi procedura de licitaţie, semnaţi contractul!», explicându-mi la momentul respectiv că oricum suntem printre puţinele cazuri în ţară care în 2021 nu aveam deja contractele încheiate. N-am ma vorbit cu dânsul. Suntem în 2023 şi nu suntem în situaţia de a fi terminat toate aceste proceduri”, a mai precizat Roberta Anastase.


Președintele PNL Ploiești a susținut totodată și faptul că primarul Andrei Volosevici este unicul vinovat pentru criza apei calde din 2022 şi problemele ce au decurs de aici.

“Suntem oameni politici, oamenii politici se pot certa, se pot împăca, vorbele nu sunt atât de importante. Importante sunt faptele. Noi suntem foarte realişti în evaluările pe care le facem ca echipă. Trăgând linie, Andrei a beneficiat de toată susţinerea din partea echipei de consilieri, din partea întregii echipe de parlamentari de Prahova, din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, care este preşedintele organizaţiei judeţene. I-am înţeles şi nevoia de a performa pe scena politică, în sensul de a performa artistic, cu spectacole, cu ieşiri, am trecut peste toate jignirile, atacurile. Am zis să nu facem caz, pentru că-l cunoaştem. Dar dincolo de asta sunt faptele. Iar nouă ni s-a umplut paharul în momentul declanşării de către domnul primar a crizei termiei. Știți cum e, toate au o limită. Până la oamenii care sunt și membrii noștri, sunt și simpatizanții noștri, care stau la blocuri și care nu au avut o lungă bucată de timp apă caldă și care nu au avut nici acum o lungă bucată de timp apă caldă. Din cauza acestei crize, continuăm să avem sincope în livrarea agentului termic. Acesta este un moment critic. Un moment greu pe care noi știm că-l decontăm umăr la umăr cu el, deși nu avem nicio vină în ecuația asta. În final în politică, experiența m-a învățat că ești și sus, ești și jos. Nu asta e important…dar sunt oameni în vârstă, sunt copii și au stat în frig. Și copii care trebuiau să se ducă la școală și s-au spălat cu apă rece pentru că omul a vrut să se dea în spectacol. Peste asta e mai greu de trecut “, a declarat senatorul Roberta Anastase.

Întrebată dacă regretă sprijinul acordat lui Andrei Volosevici la alegerile locale din 2020, preşedinta PNL Ploieşti a răspuns: “Am avut motive să regret în fiecare zi”.


Preşedintele PNL a criticat şi studiul comandat de municipalitate alături de divizia de investiţii a Băncii Mondiale privind posibilitatea construirii viitorului spital municipal de urgenţă prin parteneriat public-privat. Anastase a declarat că Primăria a plătit câteva sute de mii de euro pentru respectivul raport, care “nu foloseşte procedural la nimic”, şi s-a concentrat pe varianta unui împrumut în loc de a încerca atragerea de finanţări nerambursabile.

“Este lucrul care mă doare cel mai tare. Am susţinut de fiecare dată orice investiţie legată de sănătatea publică. Noi eram pe o listă scurtă de finanţare a Companiei Naţionale de Investiţii, pentru construirea clădirii. Domnul primar a venit cu acea idee, pentru care a şi băgat nişte bănuţi, unde am făcut un studiu de pre-pre-fezabilitate sau cum vreţi să-l numiţi, că eu n-am prea înţeles, să ne spună un consultant cum că e ok, se poate construi un spital. Bănuiam şi noi lucrul ăsta. S-au alocat acei bani, s-a făcut acea prezentare generală care nu foloseşte, procedural, la nimic. Eu în acea etapă am insistat, am spus «Haide s-o gândim raţional! În urma COVID-ului atât PNRR-ul cât şi bugetul clasic al Uniunii Europene alocă fonduri consistente pentru Sănătate. Dacă noi avem o sumă alocată pe CNI pentru clădire, haide să construim clădirea! Pe zona de dotări şi amenajări vedeţi că apar tot timpul programe pe fonduri europene şi doar diferenţa s-o luăm, eventual, ca împrumut». Primăria nu are bonitatea să garanteze un împrumut de 300 de milioane de euro”, a mai sous Roberta Anastase.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor