Franța a crescut nivelul de risc pentru gripa aviară de la “moderat” la “ridicat” în urma identificării unor noi focare, determinând fermele să adăpostească păsările în interior pentru a limita răspândirea virusului extrem de contagios, conform Reuters, citat de Agerpres. Decizia, luată de Ministerul Agriculturii, a fost publicată marți în Jurnalul Oficial.

În ultimele săptămâni, Germania, Țările de Jos și Belgia au raportat apariția unor focare de gripă aviară H5N1 înalt patogenă. Săptămâna trecută, Franța a anunțat descoperirea primului focar de gripă aviară din acest sezon la o fermă din Brittany, în nord-vestul țării.

Nivelul “ridicat” de risc obligă fermierii să țină toate păsările în interior și să implementeze măsuri de securitate suplimentare pentru a preveni extinderea focarelor.

În contextul unei crize fără precedent, care a dus la sacrificarea a 32 de milioane de păsări începând din vara anului 2021, Franța a decis să impună vaccinarea preventivă obligatorie în crescătoriile cu peste 250 de rațe începând cu 1 octombrie 2023. Aceste păsări, crescute pentru producția de foie gras sau carne, au fost selectate pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

De obicei, gripa aviară se manifestă în toamnă, când virusul este transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Țările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, sunt obligate să anunțe imediat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală și să transmită rapoarte periodice cu privire la evoluția situației.

Până în prezent, nu au fost semnalate cazuri de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni. Cu toate acestea, identificarea focarelor a condus la campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a cerut să mențină păsările închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *