În Statele Unite, conform Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), o persoană suferă un infarct miocardic la fiecare 40 de secunde. Bolile de inimă, inclusiv infarctul, se situează în fruntea cauzelor de deces în rândul americanilor. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor supraviețuiesc primului infarct și continuă să ducă o viață normală, conform Asociației Americane a Inimii.
Conform unui studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association, o persoană care experimentează orice formă de durere severă la aproximativ un an după un infarct miocardic poate avea șanse mai mari de a deceda în următorii opt ani.
Acest studiu a atras atenția asupra importanței durerii ca aspect de urmărit atât de medici, cât și de pacienți în lunile care urmează infarctului. Deși tot mai mulți supraviețuiesc unui infarct în comparație cu decenii anterioare, puține cercetări s-au concentrat pe impactul durerii asupra mortalității în perioada post-infart.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 18.376 de pacienți cu vârsta sub 75 de ani care suferiseră un atac de cord și au fost monitorizați într-un registru din Suedia între 2004 și 2013. Participanții au fost chestionați cu privire la nivelul durerii în timpul consultațiilor de monitorizare.
Chiar dacă durerea nu a fost neobișnuită în rândul celor care au supraviețuit unui infarct, în primele două luni după atac, 65% dintre ei au raportat dureri. Această cifră a scăzut la aproximativ 45% la aproximativ un an după infarct, când mulți au continuat să raporteze dureri moderate sau severe.
Cei care au raportat dureri moderate aveau cu 35% mai multe șanse să moară din orice cauză pe parcursul perioadei de urmărire, comparativ cu participanții care nu au semnalat dureri. De asemenea, durerea părea să fie un indicator mai puternic al riscului de deces decât factori precum fumatul.
Studiul nu a putut identifica cu precizie cauza legăturii dintre durere și riscul de deces. Cu toate acestea, un cardiolog din New York, dr. George Dangas, sugerează că durerea ar putea semnala inflamații sau alte probleme sistemice în organism, inclusiv impactul negativ asupra sistemului cardiovascular.
Persoanele care iau medicamente pentru dureri intense pot prezenta, de asemenea, efecte secundare periculoase. În plus, durerea poate descuraja schimbările în stilul de viață, care ar putea reduce riscul de recurență a infarctului.
Cercetătorii au constatat că trei grupuri demografice – femeile, nefumătorii și cei cu diabet – au fost mai predispuși să raporteze dureri intense. Dr. Dangas subliniază importanța ca medicii să acorde atenție deosebită pacienților care menționează dureri post-infart și că pacienții ar trebui să fie sinceri cu privire la nivelul lor de disconfort pentru a asigura o evaluare corectă și tratament adecvat.
În timp ce reabilitarea cardiacă a redus semnificativ riscul de deces în primii cinci ani după un infarct într-un studiu din 2016, medicii subliniază că schimbările în stilul de viață rămân vitale pentru supraviețuitori, mai ales dacă aceștia continuă să sufere de dureri post-infarct.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.