Adoptarea proiectului privind înființarea Punctelor Gastronomice Locale

produse
Dumitrache Catalina

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale. Acestea reprezintă unități de valorificare a producției primare locale în localitățile rurale, unde se prepară și se servesc produse culinare și băuturi specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Legea urmează să fie promulgată.

Conform proiectului, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producției primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară și se servesc produse alimentare după rețete specifice zonei, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Aceste puncte pot funcționa în diverse locații, precum locuințe particulare, ferme agricole, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, și altele.

Produsele alimentare oferite în Punctul Gastronomic Local trebuie să fie preparate din materii prime disponibile local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii sau de la producători locali. Legea stabilește condițiile de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a acestui tip de unitate, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Persoanele fizice care desfășoară activitatea ca Punct Gastronomic Local vor beneficia de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în baza atestatului de producător sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Proiectul mai prevede că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate organiza cursuri gratuite de formare profesională pentru cei care doresc să înființeze un astfel de punct.

De asemenea, Ministerul Agriculturii poate propune măsuri de sprijin financiar pentru aceste puncte, iar Agenția Națională a Zonei Montane va întocmi și gestiona un registru al Punctelor Gastronomice Locale. Legea vine în sprijinul dezvoltării rurale și valorificării producției locale, având ca scop promovarea și diversificarea ofertei gastronomice în zonele rurale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor