Prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență menite să reducă cheltuielile publice, guvernul planifică instituirea unei noi entități de monitorizare. Această nouă structură, cunoscută sub numele de Direcția Generală Strategie și Revizuire a Cheltuielilor Publice, va opera sub egida Ministerului Finanțelor și își va asuma responsabilitatea de a verifica unele sisteme de importanță majoră.

Această entitate proaspăt înființată va efectua verificări asupra celor mai importanți responsabili de alocarea creditelor în sectoarele următoare: Educație, Sănătate, Muncă, precum și în cadrul administrațiilor publice locale și județene.

Vor fi definiti la nivel guvernamental parametrii de performanță, iar această instituție nou înființată va supraveghea respectarea lor de către principalii responsabili de alocarea creditelor în cele patru domenii menționate anterior.

Respectarea „criteriilor de performanță” și aplicarea amenzilor a stârnit nemulțumire în cadrul Sistemului. În special, printre primari și președinții de consilii județene, există o reacție adversă față de cerința ca costurile lucrărilor să nu difere cu mai mult de 20% între diferite zone ale țării. Acest lucru reprezintă o barieră semnificativă. Mulți primari preferă să plătească un preț mai mare pentru a asigura finalizarea rapidă a lucrărilor, însă acum această opțiune nu mai este disponibilă.

De asemenea, în ceea ce privește Educația sau Sănătatea, tarifele diferă între diverse școli sau spitale, fiecare având caracteristici arhitecturale distincte. De exemplu, costurile pentru reparații la un liceu situat într-o clădire veche de 100 de ani, cu un design arhitectural special, nu pot fi comparate cu cele pentru o școală nou-construită, lipsită de elementele arhitecturale istorice.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *