Sursă foto: SuperBebe

În decursul ultimilor 10 ani, multiple țări au înregistrat progrese semnificative în promovarea alăptării exclusive la sân. În România, rata alăptării exclusive în primele 6 luni de viață a sugarilor s-a triplat în această perioadă. Cu toate acestea, se poate obține o îmbunătățire și mai mare a acestor rezultate prin protejarea și susținerea alăptării, mai ales la locurile de muncă.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării din acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a accentuat importanța oferirii unui sprijin sporit pentru alăptare în mediul de lucru, cu scopul de a consolida și consolida progresele înregistrate în privința ratelor de alăptare la nivel global. În acest context, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a desfășurat timp de 10 ani Programul educațional „Școala Familiei Mele” prin intermediul cabinetelor de medicină de familie, în special cele cu orientare pediatrică.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie și președintele AREPMF, a subliniat că alăptarea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea mamei. Aceasta a menționat că mamele care alăptează prezintă un risc redus de a dezvolta cancer de sân și sunt mai puțin predispuse la probleme psihologice precum anxietatea, stresul și epuizarea. Totodată, a subliniat faptul că prevalența depresiei postpartum este mai scăzută la mamele care practică alăptarea comparativ cu cele care nu o fac.

Dr. Herdea a evidențiat că prin consilierea adecvată a mamelor pentru alăptare s-a reușit să atingă un procent de peste 55%, ceea ce reprezintă un progres semnificativ. Cu toate acestea, a subliniat că există un procent semnificativ de mame extrem de anxioase, iar eforturile se concentrează și asupra promovării nașterilor naturale, întrucât în marile orașe procentul nașterilor prin cezariană ajunge și la 70%.

Dr. Herdea a subliniat importanța susținerii alăptării exclusiv la sân și a evidențiat necesitatea consilierii adecvate a mamelor, în special în perioada imediat următoare nașterii. A evidențiat că, de multe ori, mamele pierd oportunitatea de a începe alăptarea la sân din lipsa unui sprijin adecvat și a informațiilor corecte. Consilierii în alăptare joacă un rol crucial în această etapă și contribuie la asigurarea unui start sănătos în procesul de alăptare.

Dr. Herdea a încurajat cadrele medicale să se pregătească profesional în domeniul alăptării și să ofere consiliere corectă și sprijin mamelor în această perioadă importantă din viața lor și a bebelușilor lor.

În conformitate cu președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, consideră că fiecare mamă are capacitatea de a alăpta.

„De-a lungul experienței mele profesionale, am întâlnit doar două situații în care mame care au adoptat copii foarte mici au reușit să practice alăptarea. Aceasta este o manifestare a voinței și a unui proces divin, care poate fi explicat până la un anumit punct prin știință. Aceste mame au reușit să alăpteze fără să aibă nicio altă pregătire hormonală pentru a-și asuma această responsabilitate de a hrăni bebelușul, în afară de faptul că au acceptat rapid această provocare în situații dramatice”, a relatat dr. Valeria Herdea.

Primele săptămâni de după naștere sunt critice pentru menținerea alăptării exclusive la sân. Un studiu a identificat depresia postpartum drept cel mai semnificativ factor de risc pentru atât sinuciderea maternă, cât și pentru pruncucidere, care reprezintă uciderea unui copil în decursul primului an de viață.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *