Delicioasa plăcintă dobrogeană se remarcă ca un produs românesc deosebit și este înregistrată cu recunoaștere la nivelul Uniunii Europene. Află rețeta acesteia

Această minunată specialitate de patiserie constă într-un aluat umplut cu brânză telemea, caș și ouă. Explorează cele mai apetisante rețete de plăcintă dobrogeană pentru a te bucura de o experiență autentică în bucătăria românească.

Plăcinta dobrogeană și-a primit recunoașterea oficială în rândul celor 10 produse românești deja consacrate la nivel european începând cu luna martie a anului 2023. Aceste produse reprezentative sunt: Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Țara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre, Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi, Cașcavalul de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemeaua de Ibănești și Salata tradițională cu icre de crap. Descoperă mai multe rețete apetisante de plăcintă dobrogeană și bucură-te de această delicioasă specialitate românească alături de celelalte produse autentice înregistrate în patrimoniul european.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină
  • 250 ml de apă călduță
  • Un strop de sare
  • Pentru umplutură:
  • 300 gr telemea (de preferat de oaie)
  • 250 gr caș de vaci
  • 6 ouă
  • 250 ml de iaurt

Mod de preparare :

Făina se cerne, se așază într-un bol larg și se face o gaură la mijloc unde se toarnă o cană cu apă călduță și se adaugă un strop de sare. Se amestecă bine făina cu apă până când se obține un aluat omogen și se frământă bine. Se face aluatul sul și se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se unge cu ulei. Masa se acoperă cu o mușama curată și se unge bine cu ulei peste tot. Se ia fiecare bucată de aluat și se întinde cu mâna până când se face tot mai mare, mai subțire și elastică. Se poate folosit și un sucitor de lemn. În timp ce se lucrează aluatul, se ung mâinile cu ulei să nu se lipească. Foile pentru plăcinta dobrogeană trebuie să fie cât mai subțiri, aproape străvezii. Când sunt gata, se lasă să se usuce o jumătate de oră apoi se umplu cu brânză. Între timp, se face umplutura. Brânza sărată se dă pe răzătoare, se amestecă împreună cu cea dulce, cu cinci ouă bătute și se mai adaugă mărar sau ceapă verde, după gust.

Se umplu foile cu brânza, se rulează și se pun în formă de spirală într-o tavă rotundă. Se bate un ou împreună cu iaurtul și se toarnă peste plăcinta din tavă. Se coace plăcinta la foc potrivit timp de 40 de minute. Apoi îi savurati gustul.

‎‎‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *