Regele Charles a evidențiat importanța relațiilor strânse dintre Italia și Regatul Unit într-un context marcat de război în Europa, în cadrul unui discurs istoric rostit miercuri în fața Parlamentului italian, relatează Reuters!
Aflat în a treia zi a vizitei oficiale în Italia alături de regina Camilla, monarhul a devenit primul suveran britanic care s-a adresat unei sesiuni comune a legislativului de la Roma. Discursul său, susținut atât în engleză, cât și în italiană, a fost întâmpinat cu aplauze călduroase de către parlamentari.
„Astăzi, Marea Britanie și Italia sunt unite în apărarea valorilor democratice pe care le împărtășim. Țările noastre au fost alături de Ucraina în momentele sale dificile și au primit zeci de mii de refugiați ucraineni,” a declarat Regele.
El a salutat, de asemenea, colaborarea dintre Marea Britanie, Italia și Japonia în cadrul Global Combat Air Programme, menit să dezvolte un nou avion de luptă de ultimă generație.
Deși Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în 2020, această vizită este considerată parte a eforturilor Londrei de a consolida legăturile cu partenerii europeni și de a diminua efectele Brexitului.
Charles a făcut referire și la faptul că este, totodată, suveranul Canadei — țară față de care fostul președinte american Donald Trump și-a exprimat un interes aparte.
Tot miercuri, regele Charles și regina Camilla au sărbătorit 20 de ani de căsnicie, participând la un banchet de stat oferit de președintele Sergio Mattarella la Palatul Quirinale.
În Parlament, regina a purtat o versiune reinterpretată a rochiei sale de nuntă, creată de designerul Anna Valentine. Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana, a marcat aniversarea în discursul său introductiv, moment ce a stârnit aplauze din partea audienței.
Regele s-a întâlnit și cu premierul Giorgia Meloni, în cadrul unei întrevederi relaxate ce a inclus o plimbare prin grădinile istorice ale Vilei Doria Pamphili.
Surpriza zilei a venit de la Vatican, unde Papa Francisc a acceptat o întâlnire privată cu Charles și Camilla, deși vizita oficială fusese anterior amânată din cauza stării de sănătate a Suveranului Pontif, care a suferit o dublă pneumonie. Papa le-a transmis personal felicitări cuplului regal cu ocazia aniversării.
Palatul Buckingham a transmis, la rândul său, că Regele și Regina au fost încântați de primirea călduroasă și de faptul că Papa a fost suficient de bine pentru a-i primi.
Charles, în vârstă de 76 de ani, aflat în tratament pentru o formă de cancer, se află în prima sa vizită externă din acest an. Ca lider al Bisericii Angliei, despărțită de Biserica Catolică din 1534, Charles a mai avut două întâlniri cu Papa Francisc înainte de a deveni rege, în 2017 și 2019.
Regina Elisabeta a II-a l-a vizitat pe Papa în 2014.