Numărul de infecții cu virusul West Nile, care este transmis de diverse specii de țânțari, a fost în general redus în cea mai mare parte a verii. Cu toate acestea, s-a înregistrat o schimbare în situație săptămâna trecută, când numărul de cazuri a cunoscut o creștere bruscă, conform datelor oficiale.

Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat că de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (din 6 iunie până în 24 august), au fost confirmate 21 de cazuri. Dintre acestea, 13 cazuri au fost înregistrate în săptămâna 18-24 august.

Majoritatea cazurilor de infecție cu virusul West Nile au fost consemnate în Bucureşti (5 cazuri), urmate de județele Ilfov și Galați, fiecare cu câte 3 cazuri.

În acest sezon, infecția cu virusul West Nile a condus la înregistrarea a 4 decese, distribuite în județele Satu Mare, Ilfov, Dolj și Prahova.

Totuși, numărul acestor cazuri rămâne semnificativ mai mic decât cel înregistrat în anii dinaintea pandemiei.

Astfel, în anul 2018, România a consemnat 276 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, soldate cu 42 de decese din cauza acestei infecții. În sezonul 2019, au fost înregistrate 66 de cazuri de infecție și 8 decese.

În anul 2020, autoritățile au raportat 6 cazuri, în 2021 – 7 cazuri, iar singurul an cu un număr mai mare de infecții a fost 2022, cu 48 de cazuri înregistrate.

În România, virusul West Nile este transmis prin intermediul mai multor specii de țânțari, care pot fi găsiți atât în medii urbane, cât și în zone rurale.

Specialiștii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin utilizarea de insecticide, instalarea de plase de protecție la ferestre pentru a împiedica intrarea țânțarilor în locuințe, să asigure scurgerea apei din bălți și să înlăture recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din jurul gospodăriilor.

Factorii care contribuie la apariția epidemiei în Europa includ temperaturile ridicate, perioadele de căldură intensă după ploi abundente și creșterea circulației de călători și mărfuri.

Specialiștii avertizează că, de cele mai multe ori, infecția nu prezintă simptome inițiale, dar atunci când apar, acestea sunt variate și includ febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, uneori greață, vărsături, diaree și rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *