Sursă foto: IGSU

IGSU a oferit precizări despre cele două nave de căutare-salvare achiziționate: pentru ca acestea să devină funcționale, este necesară încadrarea personalului de specialitate pentru 160 de posturi/ În prezent, gradul de încadrare cu personal este de aproximativ 28%!

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis marți precizări legate de cele două nave de căutare-salvare achiziționate. IGSU a explicat că, pentru ca aceste nave să devină funcționale, este necesară încadrarea personalului de specialitate pe 160 de posturi.

În acest sens, a fost suplimentată organigrama ISU Constanța cu o nouă subunitate – Detașamentul Special Naval. În prezent, gradul de încadrare cu personal este de aproximativ 28%, dar eforturile de recrutare continuă pentru a asigura completarea posturilor și permiterea misiunilor cu aceste nave.

IGSU a demarat din 27 iulie 2023 modificarea structurii organizatorice a ISU „Dobrogea” Constanța, incluzând Detașamentul Special Naval, care va asigura stingerea incendiilor și salvarea persoanelor la navele din porturi, apele teritoriale române, și platformele maritime. Pentru a opera cele două nave, este necesară încadrarea a 160 de specialiști, fiecare navă necesitând echipaje de 20 de persoane pe 4 ture.

Reprezentanții IGSU au subliniat că, pe lângă personalul specializat în stingerea incendiilor, echipajul va include categorii de personal navigant, precum comandanți de navă, electricieni, motoriști și șefi mecanici, care necesită proceduri specifice de recrutare din rândul instituțiilor de apărare și securitate națională. Selecția pentru aceste posturi vacante se realizează prin transfer, mutare sau recrutare din rândul absolvenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, promoțiile 2024-2027.

IGSU a inițiat demersuri pentru promovarea unui memorandum care să permită organizarea concursurilor din sursă externă pentru eficientizarea procesului de selecție a personalului.

ISU Constanța a desfășurat interviuri pentru posturile vacante din componenta de intervenție a navei multirol, fiind identificate 43 de cadre militare interesate de aceste poziții. Procedurile de mutare a subofițerilor vor începe în curând pentru a asigura capacitatea de răspuns a structurilor de intervenție.

Înainte de recepționarea navelor, studenți din anii terminali ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și absolvenți ai promoției 2023 de maiștri militari repartizați la IGSU au urmat stagii de pregătire în șantierele navale din Olanda și România, aparținând Damen.

IGSU a reafirmat că dotarea cu tehnică performantă de intervenție rămâne o prioritate și va continua eforturile pentru a asigura succesul misiunilor derulate în sprijinul cetățenilor, inclusiv pe mare.

Cele două nave multirol au fost lansate la apă în vara anului trecut.