logo
RNTV Live

Recalcularea pensiilor din învățământ aduce vești dezavantajoase: Toți cei care au obținut venituri suplimentare sunt afectați

bani-salariu-Romania-2022-dreamstime
Theo Tănăsescu

Recalcularea pensiilor este un proces anticipat de majoritatea românilor, care se plâng că, indiferent de ani de muncă și domeniul în care au activat, primesc pensii prea mici. Inflația nu a adus nicio îmbunătățire, iar în ultimii doi ani, numărul pensionarilor aflați în sărăcie a crescut. Guvernul intenționează să intervină pentru a remedia situația.

Recalcularea care are loc în această vară vine cu vești proaste pentru o parte din foștii profesori

IȘJ Maramureș a transmis o adresă către fostele cadre didactice

„Conform anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în adeverința pe care angajatorul o eliberează se precizează „angajatul a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătită din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, se arată în documentul publicat de edupedu.ro.

Pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, conform:

Decretului nr. 92/1976

OMM nr. 136/1976

Legea nr. 19/2000

Veniturile realizate suplimentar nu se înscriu în carnetul de muncă, astfel că nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, scrie în adresa ISJ Maramureș.

CE VENITURI NU SUNT LUATE ÎN CALCUL

În categoria veniturilor suplimentare intră plata cu ora, cumul și premii, deoarece pentru acestea nu s-au plătit contribuția de asigurări sociale.

În ceea ce privește plata salariului 13, acesta „a fost acordat conform art. 14 alin. 1 din HG nr. 281/1993 și era considerat un drept salarial ocazional pentru care nu s-au încheiat CIM-uri (n. red. contracte individuale de muncă), prin urmare aceste sume nu intră în calcularea punctajului mediu în vederea stabilirii pensie anterior datei de 01.04.2001”, a mai transmis ISJ Maramureș în școli.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor