Reacția MAE la acuzațiile maghiarilor

angajare

Ministerul Afacerilor Externe ”dezaprobă ferm” comentariile lui Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, cum că România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc.

„Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.

MAE a convocat la sediul său Ambasadorul Ungariei la București, pentru a-i comunica poziția părții române, porivit comunicatului citat.

Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice, scrie G4Media.

În ceea ce privește Ținutul Secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific, deși orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne reprezentative.

Reamintim că UDMR a depus în 2020 un proiect legislativ ce ar permite ca steagul secuiesc să fie arborat legal lângă drapelul României. Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 2020.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

hidro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here