logo
RNTV Live

Reacția industriei farmaceutice după publicarea noii legislații

uniunea-europeana-a-sanatatii_61603700
Andrei-Vlăduț Gușter

Legislația farmaceutică europeană a fost modificată recent, după un an plin de discuții despre acest subiecte. Este prima din ultimii 20 de ani, cu scopul de a reduce riscul unor crize de medicamente în statele membre ale UE.

Miercuri, Executivul european a publicat proiectul, cu toate că elementele principale au fost aduse în discuție încă din februarie 2023, menținând perioada de protecție pentru medicamentele inovative doar în anumite condiții.

Industria farmaceutică a punctat aspectele negative ale acestui proiect, susținând că pachetul legislativ subminează cercetarea și dezvoltarea în Europa și nu rezolvă problema accesului pacienților la medicamente.

Cu un procent de circa 1,5% din produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale blocului comunitar și cu o valoare de 136 miliarde euro, noul pachet legislativ va avea un impact considerabil asupra industriei farmaceutice din UE.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate: „Noul sistem va oferi acces la noi medicamente pentru circa 70 de milioane de cetățeni în plus față de numărul de acum.”

Reacțiile industriei

Nathalie Moll, directorul general al Federației Europene a Industriei Farmaceutice (EFPIA): „Oferirea unui acces mai rapid și mai echitabil la medicamente, evitarea și atenuarea penuriei, precum și asigurarea faptului că Europa poate fi lider mondial în inovarea medicală – acestea sunt obiective pe care le împărtășim. Din păcate, propunerile de astăzi reușesc să submineze cercetarea și dezvoltarea în Europa, eșuând în același timp să adreseze problema accesului pacienților la medicamente.

Se știe că marea majoritate a întârzierilor în accesul la medicamente noi apar după ce o companie a solicitat prețuri și rambursare și așteaptă o decizie pentru ca noul tratament să poată fi pus la dispoziție pacienților.”

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor