Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a joint news conference of Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko in Moscow, Russia February 18, 2022. Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înlocuirea generalului ucrainean Valeri Zalujnîi cu Oleksandr Sîrski în funcția de comandant-șef al armatei ucrainene nu va afecta evoluția conflictului cu Rusia, informează AFP, conform AGERPRES.

„Nu credem că aceştia sunt factori care pot schimba cursul operaţiunii militare speciale. Aceasta va continua până când obiectivele vor fi atinse”, a spus Peskov în cadrul conferinţei sale de presă zilnice.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat joi înlocuirea generalului extrem de popular, Valeri Zalujnîi, din funcția de comandant-șef al armatei ucrainene. Această decizie vine în urma unei discuții între Zalujnîi și președintele Volodimir Zelenski, care a subliniat necesitatea unor modificări în conducerea armatei, însă a exprimat dorința ca Zalujnîi să rămână parte din „echipa sa”. Totodată, a solicitat elaborarea unui plan de luptă „realist” în contextul conflictului cu Rusia, după eșecul contraofensivei din anul precedent.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi. Generalul Sîrski, căruia îi este atribuită eliberarea provinciei nord-estice Harkov într-o contraofensivă ucraineană în toamna anului 2022, nu are însă cea mai bună reputaţie în rândul trupelor, unde unii îl consideră un militar de formaţie sovietică, puţin preocupat de pierderile umane.

Zelenski a afirmat că armata ucraineană are nevoie de un sistem de rotaţie a trupelor, de o nouă abordare privind recrutarea şi mobilizarea, în timp ce parlamentul de la Kiev este aşteptat să adopte o nouă lege privind mobilizarea care urmăreşte creşterea numărului soldaţilor recrutaţi şi înăspreşte sancţiunile pentru aceia care se sustrag mobilizării. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este păstrată secretă şi, spre deosebire de perioada de început a războiului lansat de Rusia în februarie 2024, mai găseşte greu voluntari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *