Decizia Biroului Permanent al Camerei Deputaților a stabilit că proiectul legii pensiilor va fi supus dezbaterii Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a forului legislativ, începând cu data de 20 noiembrie, conform unei solicitări emise de către această comisie către Camera Deputaților.

Membrii comisiei vor avea o ședință luni, 20 noiembrie, începând cu ora 10:00, pentru a analiza proiectul. Termenul limită pentru depunerea amendamentelor este stabilit pentru 17 noiembrie, iar raportul trebuie depus până la data de 20 noiembrie, urmând să fie discutat în ședința de plen.

Recent, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Conform acestei inițiative legislative, pensiile pentru cei peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate conform unei noi formule.

La votul din Senat, au fost înregistrate 85 de voturi „pentru”, șase voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Majoritatea amendamentelor adoptate au provenit de la grupurile PNL și PSD.

Conform proiectului Guvernului, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora cu 13,8%, crescând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi majorate în urma recalculării, conform noii formule. Dreptul la pensie se va obține după minim 15 ani de contribuții, excludând perioadele necontributive asimilate (studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

De asemenea, proiectul prevede o egalizare treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani, până în 2035.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *