logo
RNTV Live

Proiestul ERASMUS+ OUR AWESOME CULTURAL HERITAGE…OUR AWESOME TIES

2
Mihai Constantinescu

PROIECTUL ERASMUS+ OUR AWESOME CULTURAL HERITAGE…OUR AWESOME TIES

În perioada 13-17 ianuarie 2020, o echipă formată din profesoarele Andreia Sersea (coordonator de proiect), Raluca Nichifor şi elevii Emilia Ciolan, Ana Maria Ioniţă, Maria Sersea, Alexandru Şerban şi Andrada Urleţeanu a reprezentat Colegiul Naţional Nichita Stănescu din Ploieşti la prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus + Our awesome cultural heritage – Our awesome ties. Acesta s-a desfășurat The Isle of Wight College din Newport, Marea Britanie.

Alte şcoli participante la activităţile din cadrul primei întâlniri de proiect au fost: Istituto Istruzione Superiore Piero Sraffa, Crema, Italia; Lycée Condorcet, Belfort, Franța; Convitto Nazionale Domenico Cirillo Bari, Italia; Agrupamento de Escolas Dr. João de Araújo Correia Peso da Régua, Portugalia.

Scopul proiectului

Proiectul urmăreşte: conștientizarea patrimoniului cultural local și european, a legăturilor care există între popoarele europene, protejarea și promovarea patrimoniului cultural european, îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, a celor de antreprenoriat și de comunicare, colaborarea cu instituțiile locale (primărie, muzee, biblioteci, organizații de mediu) în scopul cunoașterii și păstrării patrimoniului cultural și dezvoltării abilităților indispensabile secolului XXI, promovarea păcii și securității la nivel european și global.
Elevii din cele cinci ţări participante la proiect au avut de realizat un festival prin intermediul căruia să se poată face cunoscute obiceiuri şi tradiţii, cântece şi dansuri specifice zonei din care provin, precum şi aspecte care ţin de gastronomie şi vestimentaţie. De-a lungul întregii săptămâni, elevii au lucrat în grupe ce au cuprins reprezentanţi ai diferitelor ţări, astfel încât să poată socializa şi să se poată cunoaşte între ei.

Pentru a deveni conştienţi de ceea ce implică realizarea unui festival, elevii şi profesorii participanţi au avut ocazia să îl întâlnească pe John Giddings. Acesta este organizatorul Festivalului de muzică din Isle of Wight. Giddings a răspuns întrebărilor adresate de membrii fiecărei echipe. Personalitate a lumii impresariatului muzical, John Giddings a povestit întâmplări din culisele festivalurilor pe care le organizează de peste 30 de ani în Marea Britanie și la nivel internațional. I-a sfătuit pe tineri să își urmeze idealurile și să nu abandoneze, oricât de greu ar fi să le ducă la îndeplinire.

Și presa britanică a avut în atenția acest subiect. Vezi AICI mai multe detalii

Proiectul vizează o tematică de natură culturală

Întrucât proiectul european este unul care vizează o tematică de natură culturală, profesorii de la Isle of Wight College au organizat şi alte activităţi. Cu ajutorul lor şi-au promovat identitatea culturală, astfel încât toţi participanţii din cadrul proiectului au aflat diverse informaţii despre Muzeul Mary Rose din Portsmouth, dedicat celei mai mari nave de război ce a aparţinut lui Henric al VIII-lea, scufundată în 1545 și readusă la suprafață în 1982, dar şi despre Castelul Carisbrooke din Isle of Wight, locul unde Charles I a fost întemnițat înaintea execuției din 1649.

Întâlnirea de proiect care se va desfășura în România, în perioada 21-26 aprilie 2020. Este structurată pe tema folclorului și a meșteșugurilor tradiționale. Are drept scop familiarizarea partenerilor din celelalte țări europene cu patrimoniul cultural românesc, desprinderea rolului tradițiilor în păstrarea identității culturale naționale, precum și dezvoltarea abilităților interpresonale (soft skills) atât de necesare în contextul actual.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor