logo
RNTV Live

Proiect major de restaurare a Muzeului Naţional de Istorie a României: 100 de milioane de euro alocate

muzeul national de istorie
Dumitrache Catalina

Miercuri, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru proiectul amplu de restaurare, consolidare, extindere și reamenajare a sediului Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Turcan a participat la o conferință de presă organizată de MNIR cu ocazia finalizării caietului de sarcini pentru lansarea licitației privind realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru proiectul menționat.

Ministrul a subliniat importanța acestui moment, precizând că această investiție de 100 de milioane de euro este posibilă datorită unui acord de finanțare încheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Proiectul, care implică restaurarea, consolidarea, extinderea și reamenajarea muzeului, reprezintă a doua cea mai mare investiție într-un monument istoric realizată de o instituție a statului, după Palatul Culturii din Iași.

Turcan a precizat că documentația pentru atribuirea fazei DALI a fost depusă la SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) și că aceasta va fi urcată pe site după parcurgerea etapelor de verificare de către Ministerul Finanțelor și validare de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice.

La conferința de presă, Diana Corjan, de la Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, a subliniat că, după finalizarea fazei DALI, care durează în mod obișnuit aproximativ șase luni, se va solicita accelerarea procedurilor prin adoptarea soluției “proiectare cu execuție” pentru a reduce timpul necesar pentru documentație.

Ministrul a menționat, de asemenea, că se ia în considerare identificarea unor noi spații pentru depozitarea exponatelor MNIR, iar procesul de mutare va fi susținut în bugetul anului viitor. Acordul de împrumut cu BDCE are o valoare totală de 270 de milioane de euro și include multiple investiții, având termenul limită până în 2027.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor