logo
RNTV Live

Proiect de lege pentru a reduce emisiile de carbon din România

0f78965d-78e2-43d7-bd62-3046b599bc86
Pantazi Bianca

Astăzi, 15 februarie, în Parlamentul României, a fost depus primul proiect de lege destinat proiectelor pe hidrogen, atestând importanța acestui vector de energie în procesul de decarbonizare și atingerea independenței energetice a țării.

Oana Ozmen, deputat PNL, a declarat „Depășirea dependenței de combustibilii fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporții. Pentru a încuraja industria în tranziția energetică, în calitate de Raportor al Grupului de Lucru pe hidrogen din Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, am avansat spre dezbatere și adoptare proiectul privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și al transporturilor”.

„În calitate de inițiator al proiectului și susținător al dezvoltării industriei de energie, consider că promovarea aplicațiilor bazate pe hidrogen, care să acopere întreg lanțul valoric, reprezintă o necesitate. Pentru a parcurge drumul de la deziderat la fapte, de la idee la plan, am elaborat alături de colegii din Comisie acest proiect în beneficiul industriei și în spiritul dezvoltării economice a țării. Există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice și cerințelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogen. Prin inițiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce privește sustenabilitatea și siguranța în materie de energie.

Proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul unui an de zile a tuturor experților din mediul academic, privat și non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei și ai celorlalte instituții cu atribuții în acest domeniu, precum ANRE.

Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Naționala de Hidrogen în curs de elaborare, cât și cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului și a Repower EU care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.

Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României. În același timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât și de resurse de gaz natural.

Dovada unei colaborări excelente între Grupul de lucru privind Hidrogenul constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii, la propunerea mea, din 23 noiembrie 2021, care a fost susținută de către Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii, domnul Bende Sandor, și de către Ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, am inițiat acest proiect de lege susținut de către cei 18 deputați, membri ai Comisiei, reprezentanți ai PNL, PSD, UDMR și din partea opoziției.

Este un efort de echipă, o dovadă a colaborării instituționale excelente care a presupus zeci de ore de muncă cu un rezultat pe măsură. Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România”, a mai declarat Oana Ozmen.

Mai multe știri pe Stiri republika NEWS – Din Ploiesti pentru toata Prahova!

Ne găsești pe pagina de Facebook (6) RepublikaNews | Ploiesti | Facebook

Mai multe informații găsiți aici Primul proiect legislativ privind reglementarea hidrogenului verde și reducerea emisiilor de carbon din România – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor