Prof. dr. în istorie Constantin Dobrescu s-a stins din viață

cautam-reporteri-republikanews

A trecut în neființă prof. dr. Constantin Dobrescu, reputat istoric, fost director al Arhivelor Naționale Filiala Prahova, președinte al Fundației pentru Istoria Prahovei, o personalitate de anvergură a comunității locale. Corpul defunctului este depus la capela Bisericii Sf. Vasile din Ploiești, putând fi vizitat până la ora 18.00. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Viișoara, vineri la ora 12.00, după o slujbă care se va ține la Biserica Sf . Vasile, cu o oră înainte.

Dascăl pentru multe generații de elevi cărora le-a insuflat dragostea pentru istorie, autor a mii de articole și lucrări de specialitate, publicate în prestigioase reviste de istorie, dar și destinate publicului larg, prolific autor de carte, prof. Constantin Dobrescu s-a stins la vârsta de 70 de ani, neașteptat, lucrând la proiectele sale editorialistice până cu doar câteva zile înainte ca starea sa de sănătate să se deprecieze brusc și să evolueze atât de dramatic, unele dintre aceste proiecte urmând să vadă postum lumina tiparului.

just insolv sprl

Constantin Dobrescu a fost un om care și-a iubit comunitatea și a slujit-o până la sacrificiu, oferindu-i valoroase mărturii ale vremurilor de mult apuse, despre măreția de altădată a industriei petroliere în special, despre personalitățile locului, despre instituții prestigioase și comunități locale. Istoricul societății „Astra Română”—1880-1948, teza sa de doctorat, este o lucrare de o valoare inestimabilă pentru comunitatea prahoveană și pentru industria petrolului, prin prisma datelor și documentelor oferite de autor. ”Petrol, cultură și politică la Ploiești”, ”Virgil Tacit, un reprezentant al elitei petroliere”, ”Un ploieștean prin excelență: Dumitru Munteanu-Râmnic”, ”Monografia comunei Scorțeni”, ”Memoria documentelor” sunt doar câteva dintre numeroasele și valoroasele cărți scrise de reputatul istoric. A fost, în întreaga sa carieră, un om al documentelor și al exactității, al curajului și al onoarei, al generozității.

Constantin Dobrescu a fost un om care spunea lucrurilor pe nume, cu idei și păreri personale pe care nu ezita să le expună direct, dușman al prostiei umane și incompetenței, taxate fără menajamente de câte ori le întâlnea, mai ales la persoane care au atins, pe nedrept, un nivel înalt în societate. Mărturie stau emisiunile de televiziune la care a fost invitat, întotdeauna manifestând profesionalism, exactitate în informații, clarviziune, elocință. Pe ultima dintre acestea, realizată cu doar două luni în urmă, intitulată, atât de sugestiv pentru acel moment, dar mai ales pentru cel de acum ”Între noi ploieștenii”, o puteți viziona din nou.

Profesorul doctor în istorie, ploieșteanul, prietenul, familistul convins Constantin Dobrescu a plecat din această lume lăsând un gol care nu poate fi nicicum umplut de altcineva, un regret sincer din partea celor care l-au cunoscut și apreciat, o mare durere în familie.

Adresăm soției și celor doi fii sincere condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here