logo
RNTV Live

Procedura pentru aducerea lui Cătălin Cherecheș în țară

gorghiu
Dumitrache Catalina

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că fugarul Cătălin Cherecheș poate fi adus în țară în cel mult 10 zile dacă consimte la predare, conform deciziei cadru. În al doilea scenariu, în care refuză predarea, termenul este de 60 de zile. Ministrul a subliniat că decizia de predare nu aparține statului român, ci instanței din Germania, pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul.

Primul scenariu presupune ca termenul pentru aducerea în țară a lui Cătălin Cherecheș să fie de 10 zile dacă acesta consimte la predare. Al doilea scenariu, conform deciziei cadru, prevede un termen de 60 de zile în cazul în care acesta refuză predarea.

Gorghiu a subliniat că decizia de predare nu este în responsabilitatea statului român, ci a instanței germane care l-a găsit pe fugar. Ministrul Justiției a menționat că Germania ocupă locul doi în ceea ce privește numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie.

Până pe data de 14 noiembrie, au fost aduși în România 150 de fugari din Germania doar în acest an. Ministrul Justiției a evidențiat că, dacă predarea în baza mandatului european de arestare este aprobată, comunicarea directă va avea loc între instanța română și organele polițienești responsabile cu preluarea lui.

Alina Gorghiu a menționat că prinderea lui Cătălin Cherecheș reprezintă un semnal clar că nu mai există refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere. Ea a considerat această captură, în contextul adoptării unei legi privind majorarea pedepselor pentru fugari, un semnal pozitiv pentru sistemul judiciar din România.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor