Conform unui sondaj recent, după 500 de zile de război total, 87% dintre ucraineni rămân optimiști. Această credință în victorie și în Europa se deosebește de frustrarea elitelor cu privire la întârzierile din partea SUA, observă Sylvie Kauffmann, editorialist la Le Monde.

Starea de spirit a ucrainenilor este evidențiată în prezent prin două cifre semnificative: 500 și 87. Prima cifră reprezintă durata războiului total declanșat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, ajungând la 500 de zile sâmbătă, 8 iulie. Cea de-a doua cifră reflectă procentul populației care se simte optimist în privința viitorului țării, însumând 87%, conform relatărilor Le Monde, citate de Rador.

Această perspectivă poate părea contraintuitivă… și, de fapt, este. Cum poți să fii optimist când țara a suferit distrugeri sistematice timp de 500 de zile, când convoaiele funerare duc în mod constant oameni orbiți de violență la cimitir, când opt milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă în străinătate, când reportajele de la televizor, întrerupte de momente cu cântece populare și costume naționale, prezintă recuperarea tinerilor soldați care au suferit amputări la ambele picioare? Cu toate acestea, primul motiv de optimism invocat de persoanele intervievate de Institutul de Sociologie din Kiev este unul simplu: „victorie”.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *