Primul 1 Mai muncitoresc, sărbătorit în urmă cu 78 de ani.
Primul 1 Mai muncitoresc a fost sărbătorit de comuniști în anul 1945. La acea vreme, partidul comunist din România a încercat să scoată cât mai mulți muncitori în stradă pentru o acțiune de anvergură.
La acea vreme, partidul comunist din România a încercat să scoată cât mai mulți muncitori în stradă pentru o acțiune de anvergură.
Istoric
Ziua de 1 Mai este zi liberă înmulte țări din lume. La orgine stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore, potritvi libertatea.ro
Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. În acea zi, pe străzile din Chicago au ieșit în jur de 90.000 de oameni, dintre aproximativ 40.000 erau în grevă, potrivit libertatea.ro.
Protestele au continuat și în următoarele trei zile, iar numărul manifestanților a crescut considerabil. Pe 3 mai, forțele de ordine au interveni, iar patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă și 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai multe au decedat. Opt dintre protestatari au fost judecați, iar asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea acestora. Mișcarea devenise mondială, potrivit sursei citate.
Rezultatul grevei de la Chicago și apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore. Doi ani mai târziu, social-democrații afiliați la așa-numita Internațională a ll-a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor.
Citeşte întreaga ştire: 1 Mai, Ziua Muncii – cum a apărut sărbătoarea și ce semnificație are
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.