BBC

Două nave de marfă au sosit într-un port ucrainean după ce au călătorit prin Marea Neagră folosind o nouă rută, conform autorităților portuare ucrainene.

Acestea au ajuns sâmbătă la Chornomorsk și urmau să încarce 20.000 de tone de grâu destinate piețelor mondiale.

Oficialii au spus că este prima dată când nave civile au ajuns într-un port ucrainean de la prăbușirea unui acord cu Rusia care asigura siguranța navelor.

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat că navele – Resilient Africa și Aroyat – au navigat sub pavilionul națiunii insulare oceanice Palau și că echipajul lor este format din oameni din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan și Egipt.

Navele vor livra grâul Egiptului și Israelului, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Moscova a spus că părți din acordul care permite exportul de alimente și îngrășăminte nu au fost onorate și s-a plâns că sancțiunile occidentale îi restricționează propriile exporturi agricole.

Rusia, de atunci, a amenințat că va trata navele civile care navighează spre Ucraina ca potențiale ținte militare.

La începutul acestei săptămâni, Regatul Unit a acuzat Rusia că a atacat o astfel de navă cu mai multe rachete de croazieră, în timp ce se odihnea recent în portul ucrainean Odesa.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de culturi precum ulei de floarea soarelui, orz, porumb și grâu. În februarie 2022, marina sa a blocat porturile țării la Marea Neagră – captând 20 de milioane de tone de cereale care erau destinate exportului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *