Cand vom avea un spital nou în Ploieşti?
Pentru a nu rămâne doar o promisiune de campanie, autorităţile ploieştene caută soluţii pentru construcţia unui spital municipal. Chiar dacă până în prezent nimeni nu a putut oferi un termen clar cu privire la construcţia preţioasei clădiri, vestea bună este că a fost identificat terenul unde ar putea fi ridicată construcţia.
Unde se va cosntrui spitalul?
Potrivit ziarulincomod.ro, administraţia locală deţine un teren la fosta unitate militară de pe strada Cosminele, în vecinătatea căminului de bătrâni. Spaţiul disponibil aici, de aproximativ două hectare nu ar permite însă o dispunere pe orizontală, obligând autorităţile să se înalţe foarte mult cu viitoarea construcţie.
Autorităţile speră insă ca vor primi un alt teren situat tot în cartierul Vest, relativ aproape de centru, care are vreo nouă hectare, potrivit informaţiilor oferite de consilierul personal al primarului care se ocupă de acest proiect, medicul Bogdan Nica.
Cum va arăta noul spital?
Din raţiuni economice, autorităţile locale ploieştene au preluat studiul de fezabilitate si proiectul master elaborate de arhitecţi din Austria şi Germania, la comanda Ministerului Sănătăţii, cu fonduri de la Banca Mondială. Potrivit noului proiect, spitalul va avea o dispunere tip „pieptene”, cu un coridor central din care se vor ramifica spaţiile destinate secţiilor medicale.
„Acest proiect se desfăşoară pe o suprafaţă mare, este un spital modern, dar modular. Avantajul este că, atunci când necesităţi obiective ale oraşului pot impune construirea unei noi secţii, se foloseşte acelaşi proiect, cu aceleaşi calcule, nu mai trebuie cheltuiţi bani pe proiectare. Dacă vreţi, secţiile unui astfel de spital sunt ca dinţii unui pieptene, e un concept destul de nou şi neuzitat încă în România, dar folosit frecvent de ţările avansate. Un alt avantaj este că proiectul are atât o iluminare deosebită, având curţi interioare, cât şi separarea foarte clară a circuitelor funcţionale, administrative. Este, touşi,un spital modular, dar monobloc, deci nu pavilionar, asta înseamnă că nu vom mai vedea acele imagini cu mâncarea bolnavilor în care plouă sau medicii care merg cu umbrela prin noroi ca să vadă bolnavi dintr-o secţie în alta, cum se întâmplă în prezent în multe spitale din România, inclusiv în Ploieşti”
Bogdan Nica, consilierul personal al primarului Bogdan Nica
Citeşte şi:
Firma austriacă a afişat pe internet câteva din imaginile cu noul spital.
Sursa: www.ziarulincomod.ro