Salariile primarilor din România au ajuns să fie mai mari decât cele ale președintelui țării, conform documentelor prezentate de Bugetul.ro. Un exemplu în acest sens este primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, ale cărui venit lunar depășește cel al lui Klaus Iohannis.
Potrivit documentelor verificate de Bugetul.ro, în luna martie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a primit un salariu brut de 24.960 de lei, cu o sumă netă de 14.602 de lei.
În aceeași perioadă, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a încasat un salariu brut de 28.080 de lei, ceea ce înseamnă că venitul net al acestuia a fost de 16.427 de lei, conform calculelor Bugetul.ro.
Trebuie menționat că și viceprimarul Sectorului 2 beneficiază de un salariu impresionant, încasând lunar aceeași sumă ca și șeful statului: 24.960 de lei.
Cum s-a ajuns în această situație neobișnuită? Răspunsul ne este oferit chiar de Primăria Sectorului 2, care declară: „Cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de viceprimar și primar include o majorare de până la 50% ca urmare a implementării proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, conform prevederilor art. 16 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”.
Astfel, primarii și viceprimarii care gestionează proiecte europene beneficiază de un spor de 50% din salariu. Aceeași majorare se aplică și președinților și vicepreședinților consiliilor județene.
În luna martie a acestui an, Guvernul României a adoptat un REGULAMENT-CADRU care stabilește criteriile pentru procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la art. 16 alin. (1) și (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest regulament definește, de asemenea, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituțiilor și autorităților publice care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau prin Mecanismul de redresare și reziliență.
Astfel, potrivit Art. 6 din regulament, „indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene, primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență, se majorează cu până la 50% în funcție de numărul, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar, conform anexei care face parte din prezentul regulament-cadru”.
Înainte, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care implementau proiecte finanțate din fonduri europene beneficiau de un spor de 25% din salariu.
Sursă: Bugetul.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.