Foto: Foto: Alex Găvan

Proiectul pentru Centura Verde București-Ilfov va fi integrat în noul Cod Silvic ca amendamente, anunță platforma civică “Împreună pentru Centura Verde”.

– Această decizie vine la un an după depunerea proiectului la Parlament și trecerea acestuia de Senat.

„După ce, de aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov zace blocat la ultima comisie din Camera Deputaţilor, cea pentru agricultură, Platforma Civică «Împreună pentru Centura Verde» face pivotul pe noul cod silvic şi, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente. Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut iniţial un parcurs pozitiv, reuşind să atragă co-iniţiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaţilor, forul decizional, a obţinut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat şi tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.” se prezintă în comunicatul de presă.

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut sprijinul oficial al Ministerului Mediului pentru un amendament la noul Cod Silvic, care vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor.

„Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată şi va crea astfel un gol imposibil de suplinit. Al treilea şi ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susţinut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere”, se arată în document.

Conform unei concluzii oficiale dintr-un raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică, îndeplinirea obiectivelor deja asumate pentru combaterea poluării ar putea prelungi speranța de viață a locuitorilor din București cu patru ani. După ani de avertismente, România se află în procedură de infringement și a fost deja condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru nivelul toxic al aerului din București și alte orașe.

Cu doar 16% din suprafața împădurită, Ilfovul este considerat conform Codului Silvic o “zonă cu deficit de vegetație forestieră”.

LINK PETIȚIE!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *