logo
RNTV Live

Prețurile medicamentelor, în continuă creștere

Interactiuni_medicamente_si_suplimente
Andrei-Vlăduț Gușter

În ultimele luni, specialiștii din domeniul farmacologiei au anunțat scumpirea a numeroase medicamente fabricate în țară. De asemenea, aceștia au transmis că produsele respective riscă să dispară de pe piață din cauza exploziei prețurilor la utilități, materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice.

În urma unei solicitări din partea producătorilor de pe piață, privind ajustarea prețurilor la medicamentele generice, Ministerul Sănătății a răspuns acestei solicitări printr-un act normativ care permite creșterea prețurilor medicamentelor ieftine începând cu corecția prețurilor din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2023.

În urma unui ordin de minister, publicat marți în Monitorul Oficial, procesul de corecție a prețurilor din Canamed din 2023 pot fi indexate cu 14% prețurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate și care au o valoare mai mică de 25 lei și cu 7% cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 – 49,99 lei.

„Solicitarea de creștere a prețurilor maximale ale medicamentului se poate efectua în intervalul dintre două corecții succesive, doar o singură dată și fără a depăși cu mai mult de 20% nivelul aprobat în Canamed pentru același medicament la data depunerii documentației, pentru medicamentul care are aprobat nivel al prețului de referință generic/ biosimilar/ inovativ și care, în același timp, este singurul medicament pe acea DCI, concentrație, formă farmaceutică cu preț aprobat în Canamed, respectiv în Catalogul public, fără a se lua în considerare forma de ambalare”, prevede noul ordin.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor