De la 1 iulie, șoferii din România vor resimți din nou creșterea prețurilor la carburanți, cu o majorare de cel puțin 40 de bani pe litru pentru benzină și motorină. Această scumpire este cauzată de o nouă majorare a accizei la carburanți cu 50%, conform ultimelor anunțuri oficiale.

Aceasta vine după ce, la 1 ianuarie, acciza a fost deja majorată, ceea ce a dus la o creștere de peste 20 de bani pe litru. În prezent, prețul unui litru de benzină sau motorină în România variază în funcție de regiune și stația de alimentare, fiind aproximativ 7 lei. Diferența de preț dintre benzină și motorină este minimă, de doar câțiva bani.

Astfel, de la 1 iulie, prețurile la pompă vor urca cu aproximativ 30-40 de bani pe litru. Aceasta nu este prima scumpire a carburanților din acest an. La 1 ianuarie, acciza a fost majorată din nou, iar prețurile pentru un litru de benzină și motorină au crescut cu 26 de bani, respectiv 29 de bani.

La 31 decembrie 2023, prețul benzinei standard în București era de 6,49 lei pe litru în mai multe benzinării. În prima zi a noului an, prețul a crescut la 6,78 lei pe litru. Pe 31 decembrie, motorina standard avea un preț de pornire de 6,97 lei pe litru. La 1 ianuarie, prețul a variat între 7,23 și 7,31 lei pe litru.

Experții afirmă că prețurile sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv fluctuațiile prețului petrolului pe piața internațională, cursul de schimb valutar, taxele și impozitele locale, precum și concurența dintre stațiile de carburanți.

Această nouă majorare a prețurilor la pompă va pune o presiune suplimentară pe bugetele consumatorilor și va influența costurile în diverse sectoare economice, de la transporturi la producție și servicii. Având în vedere că România depinde în mare măsură de importurile de petrol și produse petroliere, evoluțiile prețurilor pe piața internațională au un impact direct asupra pieței interne.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *