Președintele Klaus Iohannis a participat luni la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), subliniind angajamentul României în dezvoltarea, utilizarea și producerea de tehnologii verzi, contribuind astfel la lanțurile valorice verzi la nivel internațional. În cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023” din Dubai, șeful statului a afirmat că, pentru a aborda eficient schimbările climatice, guvernele trebuie să stabilească parteneriate solide cu întreprinderile, instituțiile financiare, entitățile de cercetare și inovare, precum și cu organizațiile neguvernamentale.
„România este interesată să dezvolte, să utilizeze și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric al energiei eoliene, cum ar fi tablourile electrice de control și distribuție. România devine din ce în ce mai atractivă pentru producția de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziție Justă, țara mea sprijină activ dezvoltarea producției de baterii în regiunile unde economia locală este încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România își reorientează producția către vehiculele electrice”, a subliniat președintele.
Klaus Iohannis a evidențiat că, deși România se află într-o regiune percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare, țara și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi în ultimele trei decenii, în timp ce produsul intern brut s-a multiplicat. Președintele a subliniat necesitatea tehnologiilor inovatoare la prețuri accesibile pentru a continua dezvoltarea economică și reducerea emisiilor.
Liderul de stat a subliniat dinamismul peisajului inovației verzi din România, evidențiind contribuțiile universităților din București și Cluj în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiența energetică. Iohannis a menționat, de asemenea, eforturile companiilor românești în promovarea tehnologiilor de pompe de căldură, esențiale pentru decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire a clădirilor.
Președintele a subliniat că acțiunea globală pentru combaterea schimbărilor climatice se bazează pe dezvoltarea și transferul de tehnologie, iar cetățenii joacă un rol crucial în această luptă. Iohannis a pledat pentru consolidarea sistemelor educaționale și inovarea în programele școlare pentru a pregăti cetățenii în vederea tranziției verzi.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.