plaztech

Președintele Klaus Iohannis va lua parte la al treilea Summit al Uniunii Europene – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (UE-CELAC), care se va desfășura în zilele de luni și marți la Bruxelles.

Administrația Prezidențială a informat că scopul principal al acestei reuniuni este relansarea parteneriatului între UE și CELAC, în contextul evoluțiilor geopolitice internaționale complexe, inclusiv conflictul dintre Rusia și Ucraina. Potrivit Președinției, parteneriatul reînnoit va se concentra în mod prioritar pe conectivitatea sustenabilă, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice între cele două continente și reafirmarea importanței multilateralismului, principiilor Cartei ONU, bunei guvernanțe și valorilor democratice.

Președintele Iohannis va exprima sprijinul României pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a revitaliza parteneriatul cu regiunea Americii Latine și Caraibelor, demonstrat și prin organizarea acestui summit, primul de acest fel în ultimii opt ani. El va sublinia importanța cooperării dintre UE și CELAC în gestionarea noilor provocări globale și a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, precum și noile oportunități de dezvoltare care pot fi valorificate prin intermediul unei cooperări mai strânse.

Administrația Prezidențială a menționat că angajamentul României pentru o cooperare mai aprofundată între cele două zone a fost reconfirmat în întâlnirile pe care Președintele le-a avut cu omologii săi din Brazilia, Chile și Argentina în luna aprilie a acestui an. În aceste întâlniri, pregătirile pentru reuniunea de la nivel înalt de la Bruxelles au reprezentat o prioritate.

În cadrul summitului, Președintele Iohannis va participa și la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziție echitabilă și durabilă”, unde va sublinia angajamentul României de a coopera activ cu UE și CELAC în acest domeniu.

Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), înființată în 2011, este un bloc regional latino-american cu caracter predominant politic, care urmărește să aprofundeze procesul de integrare regională a celor 33 de state membre. Președinția Pro Tempore este asigurată de Saint Vincent și Grenadine. În trecut, summiturile UE-CELAC la cel mai înalt nivel au avut loc în anii 2013 și 2015.

În pregătirea reuniunii de săptămâna viitoare, Uniunea Europeană a lansat pe 7 iunie Comunicarea Comună intitulată „O nouă Agendă pentru America Latină și zona Caraibelor”.

Aceasta propune modernizarea și consolidarea parteneriatului strategic prin intensificarea angajamentului politic, sporirea comerțului și a investițiilor și construirea de societăți mai reziliente, durabile și interconectate prin proiecte finanțate în cadrul strategiei Global Gateway.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *