Președintele Klaus Iohannis, aflat în Portugalia, a subliniat sâmbătă că atacul terorist din Israel reprezintă o amenințare majoră, având potențialul de a perturba grav situația din Orientul Mijlociu. În acest context, el a evidențiat că se caută soluții pentru întoarcerea în țară a românilor aflați în Israel, unde sunt între 800 și 900 de concetățeni, precizând că niciunul dintre aceștia nu se confruntă în prezent cu dificultăți, dar că situația poate evolua rapid.

”După părerea mea, acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial foarte toxic. De mult timp comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, astăzi avem, evident, un eveniment care ne duce cu mult timp înapoi. Acest atac are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu. Sperăm, însă, că lucrurile vor fi aduse sub control rapid şi se va întoarce toată lumea la masa de negocieri diplomatice”, a declarat președintele Klaus Iohannis în Portugalia sâmbătă.

El a subliniat din nou că România condamnă atacul în sine și că țara noastră susține dreptul Israelului la autoapărare în această situație.

Iohannis a menționat, de asemenea, situația românilor prezenți în Israel în momentul respectiv.

„În delegația mea se află și doamna ministru Luminița Odobescu și am fost în contact cu toate părțile, inclusiv cu ambasada noastră și alții. Există destui români în Israel în acest moment, aproximativ 800-900, mulți dintre ei fiind turiști sau participând la pelerinaje. Până acum, nu avem informații despre români aflați în dificultate, dar situația se schimbă în orice moment”, a adăugat șeful statului.

Președintele a subliniat că se caută deja soluții pentru a aduce în siguranță în țară pe toți românii din Israel care doresc să revină rapid. Cu toate că aeroportul din Tel Aviv este închis în prezent, se lucrează la soluționarea acestei probleme. El a subliniat disponibilitatea personalului de la ambasadă și consulate pentru a furniza informații, consiliere și asistență consulară și a exprimat speranța că atacul se va încheia cât mai curând posibil.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *