Vineri, Președintele Klaus Iohannis a decis să trimită Parlamentului spre reexaminare actul normativ care vizează modificarea și completarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Unul dintre motivele invocate de șeful statului pentru această acțiune este legată de situația mandatelor celor care conduc acest organism.
Administrația Prezidențială a explicat că această lege elimină cerința ca regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ să fie aprobat în ședința comună a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu avizul Comisiilor juridice reunite.
Șeful statului a subliniat rolul constituțional al Consiliului Legislativ ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații. El consideră că menținerea acestei condiții este esențială pentru garantarea relației funcționale dintre Parlamentul României și această autoritate constituțională.
Articolul 3 al legii în discuție prevede că mandatele președintelui Consiliului Legislativ și ale președinților de secție încetează la cinci ani de la data intrării în vigoare a legii și pot fi reînnoite o singură dată. Președintele Iohannis a exprimat îngrijorarea sa cu privire la acest articol, considerând că creează o contradicție cu noul mecanism introdus, echivalând cu o resetare a duratei mandatelor la momentul intrării în vigoare a legii.
El a explicat că în absența unei durate prevăzute a mandatelor președintelui Consiliului Legislativ și a președinților de secții în legislația în vigoare, dispozițiile articolului 3 sunt asimilate, din punct de vedere juridic, cu noi numiri în aceste funcții. Președintele Iohannis susține că reanalizarea soluției legislative din articolul 3 este necesară, mai ales că aceasta a fost respinsă anterior de Camera Deputaților în cadrul procedurii parlamentare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.