Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate referitoare la actul normativ care aduce modificări și completări Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Potrivit sesizării, șeful statului susține că acest act normativ intervine asupra Legii nr. 364/2004, detaliind sursele de proveniență ale polițiștilor din poliția judiciară care vor fi desemnați ca organe de cercetare penală, condițiile pentru obținerea avizului de desemnare în poliția judiciară, retragerea acestui aviz și procedurile asociate, precum și situațiile de încetare a calității de organ de cercetare penală al poliției judiciare.

Legea în cauză include și o dispoziție tranzitorie conform căreia avizele de desemnare în poliția judiciară emise anterior intrării în vigoare a actului normativ își păstrează valabilitatea, iar dispozițiile referitoare la retragerea avizului și încetarea calității de organ de cercetare penală al poliției judiciare sunt aplicabile. În cazul polițiștilor care aveau deja această calitate la data intrării în vigoare a legii, aceste dispoziții se vor aplica după 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

De asemenea, prin această lege, Ordonanța de Urgență nr. 20/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare a fost abrogată.

În opinia președintelui, această lege contravine dispozițiilor constituționale, întrucât reproduce în mare parte conținutul Ordonanței de Urgență nr. 20/2020 și a fost propusă ulterior intrării în vigoare a acesteia. Astfel, se constată că aceasta nu a motivat intervenția legislativă având în vedere că soluția reglementată era deja aplicată din februarie 2020.

Klaus Iohannis evidențiază că legea propusă nu răspunde unei nevoi sociale reale și contravine principiului legalității, având impact direct asupra statului de drept și al respectării acestuia. El subliniază că Parlamentul ar trebui să se implice în modificările legislative cu adevărat necesare și nu să reproducă în integralitate acte normative deja în vigoare.

Solicitarile președintelui către Curtea Constituțională vizează să se constate neconstituționalitatea acestei legi, susținând că aceasta are o serie de prevederi cu impact negativ asupra procesului legal și ar putea afecta dosarele penale în curs de soluționare.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *