Președintele Klaus Iohannis a efectuat marți o vizită de lucru la sediul african al Organizației Națiunilor Unite, Biroul Națiunilor Unite de la Nairobi (UNON), unde a discutat cu reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) despre problemele urgente de mediu. În cadrul întâlnirii, s-a subliniat importanța unei tranziții verzi ordonate și echitabile la nivel mondial, concentrându-se pe creșterea economică verde și generarea de locuri de muncă.

Președintele a evidențiat preocuparea României pentru protejarea biodiversității sale bogate, subliniind însă provocările la nivel național și european în reconcilierea protecției biodiversității cu proiectele energetice esențiale pentru atingerea neutralității climatice și securitatea energetică. În acest context, experții UNEP au fost invitați să coopereze strâns cu România pentru a găsi soluții la crizele interconectate ale schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.

Președintele României a subliniat că abordarea acestor crize necesită cooperare internațională și o diplomație de mediu robustă. În timpul discuțiilor, s-a făcut referire și la negocierea în desfășurare a unui instrument juridic obligatoriu privind combaterea poluării cu plastic sub egida UNEP. Acest tratat, susținut de Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic, urmărește să elimine poluarea cu materiale plastice până în 2040, iar România este un membru activ al acestei coaliții.

De asemenea, s-a subliniat faptul că România are un istoric solid în organizarea și sprijinirea proceselor internaționale de negociere în domeniul substanțelor chimice, deșeurilor și azotului, sub tutela UNEP. Țara își exprimă interesul în continuarea sprijinului pentru multilateralism în acțiunile pentru mediu, inclusiv prin procese de negociere și evenimente care implică șefi de stat și de guvern. România a fost un susținător constant al consolidării guvernanței globale de mediu și a activității UNEP, colaborând cu diverse entități pentru a soluționa provocările variate ale mediului, încă de la înființarea UNEP în 1972.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *