logo
RNTV Live

Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene: România trebuie inclusă cât mai rapid în spațiul Schengen

Captura-de-ecran-din-2023-05-20-la-21.11.47-e1684606360749-640×400
Andrei-Vlăduț Gușter

În cadrul ceremoniei Universității „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași (în care i s-a acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”), președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a spus într-un interviu că locul României este în spațiul Schengen și că aderarea trebuie să aibă loc cât mai curând.

Conform președintelui CJUE, România și Bulgaria respectă condițiile tehnice de aderare iar acest aspect contribuie ca zona Schengen să devină și mai puternică.

Koen Lenaerts: „De la bun început precizez că locul României este în interiorul zonei Schengen. Ca atare, accederea României și a Bulgariei la  Schengen va trebui să se producă cât mai curând posibil. Este foarte clar că dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie soluționat repede. Atunci când primești un stat nou cum e România este ca și cum toate granițele din interiorul Uniunii se deschid. Frontierele statelor interioare pot fi traversate ușor de persoanele și bunurile din statele membre.

De asemenea, înseamnă că frontierele externe ale Uniunii, apărarea acestora devine o problemă comună, a tuturor. Tot ceea ce ține de imigranți și asigurarea pazei granițelor, fac ca zona Schengen să fie mai puternică. Prin urmare, în momentul în care România și Bulgaria intră în zona Schengen, apărarea granițelor Uniunii Europene automat devine o problemă a tuturor. Nu doar a statelor de la granițe.”

Eugem Tomac, eurodeputat: „Comentariul făcut cu privire la statutul nostru de ţară membră a Uniunii Europene, neacceptată până la această oră în Spaţiul Schengen, este unul corect. În primul rând, discutăm despre drepturi. O definiţie a Tratatului (Uniunii Europene – n.r.) este legată de libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene.

Referirea la faptul că trebuia să fim de mult în Spaţiul Schengen este cât se poate de corectă. Acelaşi lucru îl reclam şi eu în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului Uniunii Europene. Nu poate decât să mă bucure o asemenea afirmaţie, pentru că vine din partea unei eminenţe în materie de jurisprudenţă europeană. Îmi dă şi mai multă speranţă în ceea ce priveşte demersul făcut.”

Sursă: G4Media.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor