Președintele Cehiei promulgă pachetul de austeritate, declanșând proteste sindicale

petr pavel
Dumitrache Catalina

Președintele ceh Petr Pavel a semnat miercuri pachetul bugetar de austeritate propus de guvern, generând reacții puternice din partea sindicatelor, care au anunțat planuri pentru o zi de protest la nivel național.

Legislația, aprobată de ambele camere ale parlamentului, are ca scop reducerea cheltuielilor cu 150 de miliarde de coroane (aproximativ 6,6 miliarde de dolari) în următorii doi ani.

Conform noilor măsuri, se prevede reducerea cheltuielilor și subvențiilor, în timp ce taxele pe alcool, țigări, apă minerală și proprietăți vor fi treptat majorate. Cota impozitului pe profit va crește de la 19% la 21% la începutul anului viitor.

De asemenea, începând din martie, prețul autocolantului anual pentru autoturisme pe autostradă va înregistra o creștere.

În replică, sindicatele din această țară membră a UE au anunțat o zi de proteste la nivel național pentru luni, inclusiv acțiuni de încetare a activității timp de o oră la sute de fabrici industriale.

În justificarea deciziei sale de a promulga legislația propusă de guvernul coaliției condus de premierul Petr Fiala, președintele statului a argumentat că nivelul actual al datoriei nu poate fi menținut.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor