logo
RNTV Live

Presa elvețiană, dezvăluire-șoc: Patriarhul Kirill, membru KGB!

19043273_906
Ștefan Petre

Patriarhul Rusiei, Kirill, un susţinător apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete în anii 1970, în timpul unui sejur în Elveția.

Potrivit publicaţiilor Le Matin Dimanche şi Sonntagszeitung, fişa întocmită de poliţia federală pe numele liderului spiritual al Bisericii Ortodoxe ruse și găsită în arhivele federale elvețiene “confirmă că ‘monseniorul Kirill’, aşa cum este numit în acest document, face parte din KGB”, serviciul de informaţii externe al Uniunii Sovietice, în acea perioadă (de fapt, doar Directoratul 1 al KGB se ocupa cu „afacerile externe” de spionaj).

La începutul anilor ’70, patriarhul – un aprig susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, contrar tuturor valorilor și legilor promovate de creștinism – trăia la Geneva, unde reprezenta oficial Patriarhia Moscovei pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE).

Misiunea lui Kirill, cu numele de cod ‘Mihailov’, era de a influenţa acest consiliu, spionat de infiltrații KGB în anii ’70 şi ’80. Obiectivul sovieticilor era atunci de a face instituţia din Geneva să denunţe SUA şi pe aliaţii lor şi să anuleze atacurile privind lipsa libertății religioasă din Rusia, amintesc publicaţiile externe și Știrile Pro TV, care subliniază că Biserica rusă „refuză să facă orice comentariu despre activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Ecumenic al Bisericilor a declarat că „nu are informaţii” cu privire la acest subiect. Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat în calitate de reprezentant al Patriarhiei Moscovei la Geneva, iar acesta a afirmat că unchiul său “nu era agent, chiar dacă era supus ‘controlului strict’ al KGB”.

Implicarea în KGB (n.a.) „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în activitatea ecumenică pe lângă alte biserici” – Mihail Gundiaev

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor