Premierul ungar amenință cu veto-ul, solicitând o dezbatere profundă privind politica UE față de Ucraina

viktor orban
Dumitrache Catalina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat amenințarea cu dreptul de veto pentru a forța o dezbatere extinsă cu privire la politica Uniunii Europene față de Ucraina. Orban a transmis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, exprimând că deciziile cu privire la sprijin financiar, garanții de securitate și extinderea UE nu pot fi luate în absența unui consens privind politica față de Ucraina.

Scrisoarea, distribuită statelor membre UE la Bruxelles, sugerează că un acord privind sancțiuni împotriva Rusiei este imposibil fără un consens prealabil. Această poziție a creat agitație în rândul statelor membre, deoarece o majoritate semnificativă susține luarea unor decizii importante în favoarea Ucrainei în cadrul summitului programat pentru 14 și 15 decembrie.

Printre aceste decizii se numără începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE și acordarea unui sprijin financiar suplimentar în valoare de miliarde de euro până în 2027. Totuși, orice decizie în acest sens trebuie să fie adoptată în unanimitate.

În scrisoarea sa, Orban ridică întrebări esențiale cu privire la eficacitatea strategiei actuale a UE față de Ucraina, punând sub semnul întrebării dacă obiectivele trebuie ajustate. Aceste întrebări sunt considerate valide, dar există și speculații cu privire la influența pe care întâlnirea recentă a lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin ar putea să o aibă asupra poziției sale.

Pe lângă acest aspect, Orban își propune să deblocheze peste 13 miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei, înghețate în prezent. Comisia Europeană a menționat anterior că deblocarea acestor fonduri depinde de implementarea deplină a promisiunilor guvernului lui Orban privind respectarea statului de drept. Premierul ungar afirmă că Ungaria a îndeplinit condițiile stabilite de Comisie.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor