Prefectura Prahova, exponentul Guvernului PNL în județ, loveşte în PSD şi suspendă primarii care au trecut la o altă formațiune politică decât partidul pe listele căruia au fost aleși. Până acum, au fost demişi doar dintre cei care au trecut de partea Partidului Social Democrat., în timp ce edilii care au trecut de la PSD la PNL, cum este în localităţile Păuleşti, Ciorani şi Băneşti nu au fost suspendaţi.
Iată explicaţia a oficială a Prefectuii Prahova:
„În perioada 25.08.2020 — 08.09.2020, mai mulți aleși locali din Prahova și- au pierdut mandatul înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii in alte partide față de cele pentru care au candidat și au fost votați la alegerile locale din 2016.
Astfel, in perioada amintită, prin Ordin al prefectului județului Prahova, Cristian lonescu, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri județeni și a 14 consilieri locali din următoarele unități administrativ teritoriale (UAT): Albești Paleologu (3), Mãgurele (3), Scort,eni (2), lordăcheanu (4) și Posești (2).
De asemenea, o decizie similarã a fost luată și in cazul primarilor UAT-urilor: Băicoi, Mizil și Bărcănești.
Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanței de Urgențã a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 — Legea partidelor politice, republicată.
Conform legislației în vigoare, in situația in care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar.
Totodată, vă comunicăm că, verifícarea apartenenței politice a unei persoane care candideazã la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei zfe acceptare a candidaturii in cadrul căreia declarã pe propria răspundere sub sancțiunea legii penaie, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă.
Față de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, aIin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 și 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorității publice locale și la art. 8, alin. (1),
(2) și (3) din Legea nr.14/2003 — Legea partidelor politice, republicată, apartenența politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de :
- Persoana în cauză care a completat și semnat declarația de acceptare a candidaturii
Partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidați
- Hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripție, care garantează îndeplinirea condițiilor legale de către o persoană care și-a depus o candidatură pentru o funcție de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020.”