Vasile Tache, comandantul Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, a subliniat că resursele umane disponibile sunt insuficiente: „Avem un deficit de profesori în anumite perioade și la anumite materii.” Chestionat despre raportul profesor-elev la 1.000 de elevi, a indicat că sunt aproximativ 90, în timp ce ar trebui să fie 150.

Potrivit informațiilor din Europa Liberă România, până în 2017, perioada de formare la școlile de agenți a fost de doi ani. Acest interval a fost redus din cauza lipsei de polițiști, facilitând organizarea a două sesiuni de admitere pe an.

Mirabela Solomon, elevă la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, a descris experiența sa: „Este total diferit aici față de viața de civil. Programul este destul de riguros. Ne trezim la 6, avem exerciții de încălzire, urmat de curățenia sectoarelor, apoi începem cursurile. Mâncarea este la ore fixe. Apoi avem studiu între patru și șase seara, iar după aceea, avem timp liber, dar, în general, mi-a plăcut, deoarece atmosfera este foarte bună și cadrele didactice sunt sprijinitoare.”

Despre predare, a menționat: „O parte din orele noastre au fost predate prin televizor, dar am avut și contact fizic cu profesorii. Când făceam ore la TV, era o atmosferă liniștită, eram cu atenția la maxim acolo.”

Reporter: „Ce înseamnă predare prin televizor?”

Mirabela Solomon: „Profesorul nu era prezent fizic cu noi.”

Reporter: „De ce?”

Mirabela Solomon: „Pentru că suntem mulți și nu erau suficienți pentru a ajunge la fiecare clasă. Am avut ore la TV, dar au existat și momente când făceam mai multe clase cu prezența fizică a profesorului.”

Vasile Tache, comandantul Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, a explicat că: „Din păcate, din cauza numărului insuficient de cadre didactice, au fost situații în care profesorul nu a putut fi prezent în clasă, dar să fim înțeleși, nu discutăm despre ore de sport sau pregătire fizică în domeniul polițienesc. Vorbim despre ore de drept contravențional, de exemplu, unde au existat situații în care profesorul a predat prin sistemul TV intern.”

Reporter: „De ce profesorul nu vine fizic la clasă și rămâne în biroul său?”

Vasile Tache: „Numărul de profesori este insuficient în acest moment, în anumite perioade și pentru anumite materii.”

Reporter: „Câți profesori ar trebui să fie astfel încât să poată să meargă în fiecare clasă (fără predarea prin TV – n.red)?”

Vasile Tache: „Aproape 150. (…) Aceasta este provocarea noastră, a școlii: timpul insuficient pentru a-i pregăti pe elevi.”

Reporter: „Ați solicitat Ministerului de Interne să le ofere mai mult timp de pregătire?”

Vasile Tache: „În prezent, nu este posibil, pentru a putea acoperi cerințele străzii. Ar însemna să avem mai puțini polițiști decât necesar. De aceea, s-a intervenit la nivelul Poliției Române cu înființarea unor structuri de pregătire profesională la nivel județean, care anterior nu existau.”

Școlile MAI sunt următoarele:

Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, arma Poliție – http://www.scoalapolitie.ro/

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, arma Poliție – http://www.scoalapolcj.ro/

Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, arma Poliție de Frontieră – http://www.avramiancu.ro/

Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, arma Jandarmerie – http://www.scoaladragasani.ro/

Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, arma Jandarmerie – https://www.jandarmeriafalticeni.ro/

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *