logo
RNTV Live

Prahova deține părți din munca unui meșter orfevru care a lucrat pentru un centru de putere din Muntenia secolului al III-lea. Tezaur unic!

tezaur malaiesti
Erika Stoica

Prahova deține părți din munca unui meșter orfevru care a lucrat pentru un centru de putere din Muntenia secolului al III-lea. Tezaur unic!

Povestea tezaurului unic începe în urmă cu mai mulți ani.

La o zi după sărbătorile pascale din 2015, în data de 14 aprilie, Grigore Ion Vasile a descoperit în timp ce amenaja un şanţ de scurgere pentru drenarea apei unei cişmele din grădina sa din Mălăieștii de Jos (comuna Dumbrăvești,) un tezaur unic compus dintr-o cană din bronz, mai multe monede și alte obiecte din argint.

Tezaurul de la Mălăieștii de Jos impresionează prin unicitatea sa, structura sa monetară fiind excepțională pentru Muntenia din a doua jumătate a secolului al III-lea. Descoperirea se alătură puținelor tezaure cu podoabe din aria culturii Sântana de Mureș – Černjachov și, până acum, este singura care conține și lingouri din argint.

Probabil, tezaurul a fost alcătuit de un meșter orfevru care lucra pentru un centru de putere din Muntenia, în ambianța căruia simbolurile de putere din lumea barbară central-europeană din secolul al III-lea erau cunoscute și prețuite.

Piesele pot fi admirate la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova/

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

sursa CJ Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor