Inaugurarea primului parc fotovoltaic SAPE finanțat prin PNRR la Valea Călugărească

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a inaugurat astăzi, 5 iulie, în satul Dârvari, Valea Călugărească, prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român. Proiectul, un parc fotovoltaic, are o valoare totală de aproape 35 milioane lei, din care circa 7,5 milioane lei provin din fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

SAPE este producător de energie verde și continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul de execuție pentru «Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transport energie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW» s-a semnat la sfârșitul lunii august 2023, iar astazi este funcțional

Caracteristici tehnice ale parcului fotovoltaic

  • Capacitatea instalată: 4.9995 MW
  • Capacitate de stocare în baterii: 1 MW
  • Număr de panouri fotovoltaice: 9090 de panouri de 550 W
  • Număr de invertoare: 50 de invertoare de 100 W
  • Posturi de transformare: 2 posturi de 2000 kVA și 1 post de 1600 kVA
  • Unități de stocare: 5 unități de 200 kWh
  • Valoarea totală a proiectului: 28.901.375,72 lei fără TVA
  • Valoarea finanțării prin PNRR: 7.469.253 lei fără TVA

CEF Dârvari 2 este proiectat să producă peste 120.000 MWh de energie regenerabilă pe durata sa de operare, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, estimate la aproximativ 3900 tone de CO₂ anual.

Pe lângă acest nou parc fotovoltaic, SAPE mai deține două parcuri eoliene: CEE Horia în județul Constanța, cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta în județul Alba, cu o capacitate de 15 MW.

Proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivului de instalare a noilor capacități de producere a energiei din surse regenerabile, conform Planului Național de Redresare și Reziliență. Investiția în parcul fotovoltaic de la Valea Călugărească este un pas important în direcția sustenabilității energetice a României, demonstrând eficiență și angajament în utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare verde.


Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Mai multe știri pe republikanews.ro.