Pragul de admitere la Rezidențiat, scăzut de Ministerul Sănătății

medicii-hunedoarei-dr-florea-alina-silvia-1210×642
Tudor Teodora

Ministerul Sănătății a comunicat marți, printr-un comunicat de presă, că pragul de admitere la examenul de Rezidențiat, desfășurat duminică, a fost redus la 60%, în urma unui număr insuficient de candidați care au atins baremul minim. Înaintea examenului, ministerul a majorat pragul la 65%, în scopul „înălțării nivelului de selecție a candidaților”.

Ministerul a făcut demersurile necesare pentru a permite unui număr cât mai mare de candidați înscriși la rezidențiat să aibă posibilitatea de a alege un loc sau un post în specialitate. Punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidențiat a fost redus la 60% din punctajul maxim realizat, potrivit anunțului făcut de minister.

La sesiunea de rezidențiat în domeniul medicină, punctajul maxim atins a fost de 936 de puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului inițial de 65%, a fost de 608 puncte. Astfel, 3.696 de candidați ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate din cele 4.327 disponibile.

Având în vedere necesitatea ocupării unui număr cât mai mare de posturi și locuri, în special în domeniile deficitare precum medicina de familie, medicina de urgență și ATI, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat o măsură prin ordin comun. Această măsură permite accesul în rezidențiat a unui număr cât mai mare de tineri medici, reducând pragul minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii precedenți.

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat că pregătirea unui număr suficient de specialiști reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătății. Obiectivul este ca tinerii medici să beneficieze de un loc de muncă asigurat după absolvire și ca pacienții din România să beneficieze de îngrijire din partea generațiilor viitoare de specialiști. La momentul aprobării metodologiei de concurs în luna octombrie, majorarea pragului de admitere de la 60% la 65% a fost justificată de Ministerul Sănătății prin dorința de a îmbunătăți nivelul de selecție a candidaților.

Peste 10.000 de candidați au concurat pentru cele 4.327 de locuri și posturi disponibile în domeniul medicină, precum și pentru cele 551 de locuri în medicina dentară și 412 locuri în farmacie.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor