logo
RNTV Live

Povestea pietrei s-a scris în Prahova. Județul detine cel mai mare MUZEU DE PIATRĂ din țară

muzeul pietrei sursăfoto ziarul lumina
Erika Stoica

Povestea pietrei s-a scris în Prahova. Județul detine cel mai mare MUZEU DE PIATRĂ din țară

Județul Prahova este întesață de istorie, iar oamenii cu har de la Dumnezeu au scris mereu povești. Uneori, ele sunt “scrise” în piatră, semn că divinitatea vrea vesnicie într-o lume trecătoare.

O astfel de poveste este “scrisă” în Prahova unde existĂcel mai mare MUZEU PIATRĂ din tară. Acesta se află în Sangeru. Cei care vin în acest loc vor simți o energie aparte, muzeul prezentand istoria culturii populare românești.

MUZEU DE PIATRĂ

Locul cuprinde piese unice în lume, opere ale artiștilor pietrari pe care poetul Lucian Avramescu le-a strans cu grijă în acest loc parcă magic. Poetul este cel care a dat o altă destinație casei bunicului său care acum este mai plină de viată ca oricand, după mai bine de 20 de ani de trudă.

“E loc sa se mai nasca un Brancusi!”, spune poetul, care isi deschide larg portile vizitatorilor fără să perceapă taxă.

Muzeul cuprinde peste 3.000 de piese, de la râșnițe de cereale și colace de fântână, la cruci și o copie a tronului de la Balcic al Reginei Maria. Toate au fost achiziționate de fondatorul muzeului, una câte una, umblând prin împrejurimi, cărându-le cu mașina lui, mai rar fiindu-i aduse la poartă.

Imaginea de ansamblu este impresionantă. Piesele muzeului sunt așezate în trei curți consecutive, dintre care a doua, pentru amuzamentul copiilor care vin acolo, are și o fermă de animale: găini, păuni, un berbec poreclit Burebista, căprițe cameruneze, un ponei și multe altele, notează ziarul lumina.

Piese unice în lume

Cei care vor vizita acest loc impresionant vor fi fascinați și de piese unice în lume. Spre exemplu, locul deține și câteva cruci duble. Acestea sunt cruci de familie, simbolizând faptul că soțul și soția se sprijină unul de altul, în viața de apoi, prin brațul Mântuitorului răstignit.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor