Povestea mănăstirii din Prahova cu forma de corabie care a călătorit din Mureș pană pe melegurile prahovene. Locul unde te unești cu Dumnezeu!
Povestea manăstirii în formă de corabie a început în urmă cu aproximativ 300 de ani, fiind construită în 1731 la Luieriu, în Mureș. Frumosul lăcaș a fost dăruit reginei Maria care a decis să fie mutată la Bran. În 1947 a intrat într-un con de umbră și manăstirea a fost aproape abandonată. Ca printr-o minune, aceasta a renăscut și a devenit ceea ce astăzi cunoaștem a fi manăstirea Jercălăi din Urlați, unde credincioșii se unesc cu Dumnezeu.
Descoperită într-o stare avansată de degradare de către Patriarhul Iustinian Marina, biserica a pornit din nou la drum. S-a oprit pentru eternitate la Schitul Cricov-Prahova, a cărui veche biserică de zid se ruinase cu timpul. Astfel, în primăvara anului 1956, biserica a fost demontată, transportată şi reasamblată la Cricov.
Bogătiile manăstirii
Pelerinii vin aici nu numai pentru a se uni cu Dumnezeu și pentru a vedea cu proprii ochi manăștirea sub formă de corabie care a călătorit drum lung pană să ajungă la destinație, adică pemeleagurile prahovene, ci și pentru a descoperi și ate două comori. Este vorba despre icoana Maicii Domnului, icoană făcătoare de minuni ce a fost adusă de la Sfatul Mormant, cat și Sfintele Moaște dela Betleem.
Lăcașul de cult este din de lemn și are formă de,corabie, cu turlă zveltă, avand la bază pridvor si prispă pe latura sudică.
Bisericuța de lemn se remarcă atat prin armonia desăvarsita a proportiilor, cat ș prin frumusetea picturii interioare de mare valoare artistică, emblemă a artei transilvanene pe meleagurile Munteniei,
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.