oraşului Ploieşti Povestea mai puţin ştiută a înfiinţării a oraşului Ploieşti care a început în urmă cu mai mult de 600 de ani
Pentru aproximativ 210. 000 de persoane(potrivit recensământului efectuat în 2011) municipiul Ploieşti înseamnă ACASĂ. Cei care nu ştiu povestea apariţiei oraşului, trebuie să afle că aceasta a început în urmă cu mai bine de 600 de ani cu un sat.Originea acestui sat se pierde în trecutul îndepărtat. Unii cercetători ai trecutului Ploieştilor cred că acest sat datează dinainte de 1400.
Legendele vorbesc despre ciobanul Moş Ploae care, împreună cu cei şapte feciori ai săi, a poposit cândva într-o poiană a codrului întins care acoperea pe vremuri aceste ţinuturi. Pentru că a găsit tot ce era necesar ( apă bună, pământ roditor,etc,) a rămas şi a întemeiat aşezarea căreia i-a dat numele.
Se mai povesteşte că Ploieştii aveau şapte case şi un schit de maici şi că locuitorii, înmulţindu-se, şi-au cucerit locuri de case şi ogoare, ca toporani în lupta cu pădurea.
Înfiinţarea Ploieştiului a intrat în legendă… Cărăuşii din Ploeşti aduceau din vechime mărfuri braşovene. În socotelile oraşului Braşov, pe anii 1500–1550 sunt trecuţi în listele de plată câţiva cărăuşi ploeşteni: la 1503 Radu, la 1543 Drăgoi, la 1545 Berivoi, Tudor, Avrut, Drăghici şi Neagu. Printr-un document din 1567, Petru Vodă – fiul lui Mircea Vodă – recunoaşte logofătului Coresi cumpărarea a cinci răzoare de moşie de la Avrut din Ploeşti.
Mihai Viteazul, întemeietorul Ploieştiului
Mihai Viteazul a întemeiat oraşul Ploeşti în 1599, cu prilejul concentrării trupelor care în toamna acelui an au trecut în Ardeal. Locurile îi erau cunoscute prin bogăţia vânatului şi a pescuitului. Mihai Viteazul a ales acest punct pentru adunarea oştilor, având în vedere atât drumul Teleajenului, cât şi posibilităţile de aprovizionare îmbelşugată şi ieftină în acel loc unde se întâlneau şesul, dealul şi muntele, cu diversele lor produse, şi unde răscrucea marilor drumuri uşura schimbul de mărfuri.
Mihai Viteazul a dat îngăduinţă să se facă târg la Ploeşti. În piaţă veneau cu marfă negustori şi meşteşugari, care îşi descărcau desagii şi puneau lucrurile pe jos.
CITEŞTE mai departe AICI