logo
RNTV Live

Povestea Crăciunului cel dăruit. Sfaturi de parenting de la Loredana Mocescu, personal trainer and coach

loredana mocescu
Loredana Mocescu

Auzim atât de des: bucuria Crăciunului, de Crăciun să fim mai buni, Crăciun magic, de poveste și multe alte denumiri care de care mai strălucitoare. Crăciunul acesta a trecut, am retrăit încă odată povestea darurilor/cadourilor…

Anii au trecut, iar darurile parcă au căpătat valoare în funcție de mărimea lor și chiar dacă sunt atât de strălucitoare ca un soare, atât de căutate pentru a fi speciale, ceva s-a pierdut, iar strălucirea de la exterior seamănă prea mult cu strălucirea mascată a multor oameni fericiți. Dar oare ce este fericirea? Tot un fel  de dar de Căciun?

Ar fi minunat să putem deveni, măcar pentru un Crăciun observatori ai vieții noastre, dar cum este o misiune aproape imposibilă, am ales să transmit povestea prin glasul celui mai fin observator prezent în multe familii: copilul.

O prietenă m-a inspirat în alegerea acestui subiect, al darurilor de Crăciun, atunci când mi-a povestit că fetița ei, de ani buni, când scrie scrisoarea către Moș Crăciun cere și ceva special, ce vrea Moșul. De fiecare dată cadoul acesta special a fost cel mai bine primit, deși valoarea lui nu putea fi măsurată în bani.

Astfel începe povestea Crăciunului cel dăruit, o poveste transmisă de glasul, ochii și inima unui copil.

Copilul spune: am observat cât de ocupați sunt părinții mei în general, dar în perioada sărbătorilor curățenia, mâncarea și achiziționarea cadourilor înlocuiește cu desăvârșire orice formă de atenție direct către noi, copiii mai mari. Dacă ai norocul să fii mai mic, atunci faci câte o trăznaie (fie ca isi distrug jucariile, fie ca isi ciupesc fratii, fie ca provoaca, la scoala sau la gradinita, tot felul de conflicte) și ai atenția asigurată măcar o perioadă. Chiar dacă sunt mare și independent, am nevoie în permanență să fiu văzut, ascultat și înțeles. Mi-ar plăcea, de exemplu, ca mama să mă întrebe: „Cum te-ai simțit astăzi la școală?” și nu „Ce note ai luat?”.

Perioada sărbătorilor este o perioadă încărcată, uneori chiar și prea multe cadouri sau prea multă bucurie atârnă greu în sufletul micuților noștri și vor simți nevoia să se descarce prin plâns, prin râs sau alte năzbâtii. Este minunat să fim noi, adulții pregătiți să îi ascultăm. Eu recomand chiar folosirea unei fraze magice, de fiecare dată când apar situații de disconfort. Eu le spun copiilor mei: vrei să te asculte, mami? Ce simți acum? Vrei să plângi puțin? Eu sunt aici și te ascult. Este un fel de ritual deja pentru noi această ascultare activă și o folosim cu succes și între noi, adulții.

De câțiva ani, noi am ales să trăim povestea Crăciunului ca dar special, o poveste a Crăciunului pentru suflet, nu a Crăciunului cel dăruit alergatului prin magazine, gătitului în exces, curățeniei exagerate, etc.

Sărbătorile de iarnă nu s-au terminat, așa că mai aveți timp să:

  • dăruiți atenție și iubire celor dragi;
  • diminuaţi orele petrecute în goana după cumpărături şi petreceţi cât mai mult timp în compania familiei;
  • implicaţi copiii în toate activităţile ce ţin de organizarea sărbătorilor;
  • încurajaţi copiii să îşi folosească imaginaţia şi să confecţioneze daruri speciale, unice pentru fraţi, bunici, prieteni etc.;
  • organizaţi un moment special în care să compuneţi împreună cu cei mici o scrisoare cu dorințe, cu obiective pentru anul ce vine, în care să inserați și momente de recunoștință pentru anul ce aproape a trecut.

De ce să alegem să dăruim Crăciunul unor lucruri când putem alege să îl dăruim sufletului nostru, sufletului copiilor noștri, sufletului celor care au nevoie de noi, acestor suflete care de abia așteaptă să le dăruim acest dar special: IUBIREA.

Aceasta este perioada în care părinții le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecţii de viaţă, aceea că adevărata bucurie a acestei perioade constă în timpul valoros petrecut împreună cu cei dragi!

Vă doresc un An Nou pe care să îl petreceți ca pe un dar special și să nu îl dăruiți unor lucruri sau întâmplări trecătoare, să păstrați viu în suflet spiritul sărbătorilor și să lăsați acest sentiment să vă lumineze calea tot anul 2017!

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor