logo
RNTV Live

Poţi ajuta pe alţii şi din scaun rulant. Povestea de succes a Erikăi Garnier, tânăra care dovedeşte zilnic că totul e posibil, dacă vrei cu adevărat

1932795_862003070500829_5280597594516664789_o
Raluca Eparu

Nu ai nevoie de două picioare pentru a schimba lumea. O dovedeşte zilnic ploieşteanca Erika Garnier care s-a ambiţionat să facă ceva important pentru societate şi după ce o boală nemiloasă a ţintuit-o într-un scaun rulant la vârsta de 21 de ani. După ce a învăţat să fie independentă, chiar dacă nu mai putea să meargă, tânara care are acum 28 de ani, a început să-i susţină şi pe alţii asemeni ei. La început, însă, a fost foarte greu, dar cumva viaţa i-a dat resursele necesare să treacă peste acest hop. “Mă durea mijlocul şi în urma investigaţiilor medicale a reieşit că aveam o formaţiune tumorală în măduvă. M-au operat şi mi-au spus că o să folosesc un scaun rulant tot restul vieţii. Îţi dai seama ce şoc am avut, dar am spus că aşa ceva nu se poate, că eu o să înving diagnosticul lor. Că şi 1% dacă am şanse să merg o să profit de acea şansă şi o să-i uimesc pe toţi. Pe urmă a trebuit să accept adevărul şi să învăţ să folosesc un scaun rulant. Nici nu ştiam să stau într-unul cu atât mai puţin să-l folosesc. După operaţie nu mi-am mai simţit jumătate de corp şi trebuia să pun mâna pe picioare ca să ştiu că sunt acolo. Am stat opt luni în spital şi mama era tot timpul după mine, de nu o mai suportam. De fapt nu mai voiam să fiu ajutată, ci să fac singură lucruri. am fost ghidată spre o fundaţie, dar nu voiam să mă duc pentru că îmi imaginam că acolo sunt oameni care stau în scaun şi-şi plâng de milă şi eu nu voiam să văd aşa ceva ca să mă deprime. Dar cei de la Fundaţia Motivation, unde lucrez şi eu acum, au venit ei la mine şi mi-au arătat tainele vieţii în scaun rulant”, îşi aminteşte Erika.

Acum învaţă ea pe alţii cum să folosească un scaun rulant şi este prinsă în atâtea proiecte pe care un om pe picioarele lui reuşeşte cu greu să le ducă la îndeplinire. Mai întâi a terminat facultatea de comunicare şi relaţii publice la SNSPA Bucuresti si tot asa, printre proiectele Asociatiei Motivation Romania in care se implica direct, merge şi la cursurile facultatii de Istorie. Pe lângă a ajuta la scrierea unor proiecte pentru imbunatatirea vietii persoanelor cu dizabilitatii motorii, Erika a mers cu echipa Motivation peste tot prin ţară, prin sate şi oraşe, în proiectul Caravana mobilităţii,  unde i-a instruit pe oamenii asemeni ei cum să accepte noua lor situaţie şi să meargă mai departe. “Le povestesc despre mine. Că eram exact ca ei şi le arăt pas cu pas cum să se îmbrace, cum să-şi facă ceva de mâncare, pentru că afecţiunea aceasta vine şi cu probleme de echilibru şi nu este aşa de uşor să ridici o oală cu apă fără să o răstorni. Am obţinut permisul de conducere şi le pot arăta altora cum să ajungă la volan”, explică Erika.

Este uşor să te aşezi la volan, ce mare lucru, veţi spune, dar nu e deloc aşa. Există paşi pe care trebuie să-i urmezi neapărat pentru a te aşeza din scaunul rulant în cel al maşinii, pe urmă paşi ca să demontezi scaunul rulant şi paşi să-l urci lângă tine în maşina modificată în acest sens. Dar Erika este o ambiţioasă, iar colegii ei cred că această calitate a făcut-o să treacă mai uşor peste condiţia ei şi să nu pice în depresie. Tot cu multă ambitie a învăţat să joace baschet în scaun rulant, tenis de câmp, să danseze sau să meargă să alerge cu grupul “Bucuria alergării”. Povestea ei de viaţă a impresionat la Gala Vodafone şi în urmă cu doi ani a fost premiată pentru originalitate şi impact în comunitate, dar şi de Ambasada SUA , cu distincţia” Femei curajoase din întreaga lume”, premiu primit anul acesta.

A ajuns şi în SUA pentru un schimb de experienţă pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, dar proiectele din ţară îi luminează chipul atunci când vorbeşte despre ele. “Caravana Mobilităţii rămâne una dintre activităţile mele preferate. E vorba despre atelierul nostru mobil care ajunge în localităţi rurale izolate şi/sau sărace şi oferă servicii specializate pentru tinerii cu dizabilităţi. Zic că e preferata mea pentru că mi se pare ca are cel mai puternic impact în rândul oamenilor la care ajungem şi care alfel nu ar afla că pot trăi şi independent, cu mai puţine griji, cu mai multă libertate de mişcare şi că uneori, pentru toate astea, soluţiile sunt mai simple decât credeau. Un alt proiect de suflet se numea ”Abilităţile Contează – Implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării, Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante din România”. Era un proiect derulat în parteneriat cu Swiss Praplegic Research din Elveţia şi îşi propunea să sprijine profesioniștii din România din domeniul medical, social etc (oameni care interacţionează cu persoane cu dizabilităţi în activitatea lor profesionala) să se concentreze pe abilităţile persoanei şi pe evaluarea funcţională a acesteia, mai degrabă decât pe diagnostic şi atât – cum există o tendinţă. În timpul acestui proiect am participat la nişte cursuri pentru specialişti, care au avut loc în toată ţara, în calitate de trainer”, explică tânăra. Erika îşi doreşte să participe la cât mai multe proiecte alături de Motivation pentru a ajuta cât mai multe persoane. Pentru sufletul ei ar vrea să călătorească mult şi să cunoască mulţi oameni. Pentru că-i plac oamenii şi este convinsă că la bază toţi suntem la fel. Frumoşi şi buni. La fel ca ea!

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor